Prosta i pyszna sałatka z cukinii na zimę. Wypróbuj sprawdzony przepis na domowe przetwory z cukinii. Kluczem smaku jest wyrazista zalewa

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Polecam sprawdzony przepis na sałatkę z cukinii na zimę. Ma ona pyszny smak, jest wyrazista i w sam raz chrupiąca. Gwarantuję, iż się przy niej nie napracujesz. Całość przygotowuje się bardzo prosto – wszystkie składniki wystarczy wymieszać i przełożyć do słoików. Sałatkę można podać do każdego obiadu, a także zjeść na przekąskę. Sprawdź się, jaka jest smaczna i wypróbuj najlepszy przepis na domowe przetwory z cukinii.

Przetwory z cukinii – sprawdzony przepis

Mam dla ciebie przepis na pyszną i bardzo prostą do przygotowania sałatkę z cukinii. By ją zrobić, wystarczy pokroić warzywa i wymieszać wszystkie składniki w dużej misce. Na koniec jedynie przekładamy sałatkę do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Proponuję wybrać metodę na sucho w piekarniku.

Sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek np. do kotletów mielonych czy sznycli z indyka

Zobacz w galerii, jak zrobić najlepszą sałatkę z cukinii w słoikach.

Przepis na sałatkę z cukinii na zimę

Czas przygotowania: ok. 2 godziny,
porcja na 10 słoików półlitrowych,
pozom trudności: średni.

Składniki:

  • 4 kg cukinii,
  • 0,5 kg marchewki,
  • 0,5 kg cebuli,
  • 1 główka czosnku,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • 12 łyżeczek soli,
  • pół szklanki cukru
  • szklanka oleju,
  • szklanka octu.

Biją na głowę kiszone i małosolne! Zobacz przepis na ogórki watykańskie

Ogórki watykańskie mają wyśmienity słodko-kwaśny smak i są apetycznie chrupiące. Zdecydowanie stanowią stanowi silną konkurencję dla tradycyjnych ogórków małosolnych i kiszonych. Polecam sprawdzony…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić dobrą sałatkę z cukinii w słoikach?

  1. Umyj i osusz warzywa.
  2. Cukinię pokrój w cienkie talarki.
  3. Marchewkę pokrój podobnie jak cukinię, na małe plasterki.
  4. Cebulkę posiekaj w piórka.
  5. Czosnek pokrój drobno.
  6. Posiekaj natkę pietruszki i koperek.
  7. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce lub garnku.
  8. Zalej warzywa mieszanką octu, oleju, soli i cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  9. Przykryj warzywa folią spożywczą i odstaw na około pół godziny.
  10. W tym czasie umyj dokładnie i wysusz słoiki oraz nakrętki.
  11. Przełóż sałatkę do słoików i zakręć.
  12. Na blaszce do pieczenia połóż dwa arkusze papieru do pieczenia.
  13. Ułóż słoiki na blaszce tak, by się nie dotykały.
  14. Wstaw do zimnego piekarnika, a następnie włącz go na temperaturę 120 stopni Celsjusza.
  15. Gdy piekarnik się nagrzeje, odczekaj 20 minut.
  16. Po 20 minutach wyłącz piekarnik i zostaw zamknięty ze słoikami w środku.
  17. Po około 1 godzinie wyjmij słoiki i obróć je wieczkiem do dołu.
  18. Zostaw do całkowitego wystudzenia.
  19. Sałatka z cukinii jest gotowa.

Ogórki znanego szefa kuchni. Kolosalną różnicę robi tu jeden, wyrazisty dodatek

Ogórki w musztardzie to wyśmienita przekąska. Warto zrobić je z przepisu Remigiusza Rączki, śląskiego kucharza, znanego m.in. z programu kulinarnego „Rączka gotuje” na YouTube. Polecane przez niego…

Katarzyna Puczyńska

Jak wekować przetwory?

By móc cieszyć się domowymi przetworami przez cały rok, należy odpowiednio je wekować, czyli pasteryzować. Dzięki temu owoce i warzywa zachowają na długo swój smak i wartości odżywcze, a ich jedzenie nie będzie zagrażać zatruciem pokarmowym.

Pasteryzacja to sposób konserwacji produktów spożywczych w temperaturze od 70 do 100 stopni Celsjusza. Dzięki temu niszczymy znajdujące się w produktach drobnoustroje czy enzymy, które przyczyniają się do pogorszenia jakości przetworów. Jest kilka sposobów na wekowanie przetworów. Najpopularniejsze metody to wekowanie na mokro i na sucho. Ważne, by ściśle przestrzegać kilku reguł, a nasza praca nie pójdzie na marne.

Wekowanie na mokro w garnku

Wekowanie na mokro wymaga nieco wprawy. Można użyć specjalnego garnka do wekowania lub użyć zwykłego, a na jego dnie położyć bawełnianą ściereczkę. Wstaw słoiki z przetworami tak, by do siebie nie dotykały. Zalej całość wodą do 3/4 wysokości garnka i postaw na małym gazie. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj około 20 minut. Następnie wyjmij słoiki i odwróć do góry dnem. Przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu.

Wekowanie na sucho w piekarniku

Inną metodą jest wekowanie na sucho, czyli w piekarniku. Słoiki z przetworami ustawiamy na blaszce do pieczenia tak, by nie dotykały się ściankami. Piekarnik nastawiamy na 120 stopni Celsjusza i podgrzewamy słoiki przez około 20 minut. Gotowe zostawiamy do wystudzenia w zamkniętym piekarniku. Do tej metody nadają się tylko słoiki typu twist off, ponieważ słoiki weck mają gumowe elementy, które uszkodzą się w wysokiej temperaturze.

Wykorzystaj sezon ogórkowy. Polecamy przepisy na najlepsze domowe przetwory

Jak zrobić przetwory z ogórków? Polecamy 5 sprawdzonych i najlepszych przepisów. To m.in. wyśmienite i wyraziste w smaku ogórki watykańskie oraz klasyczne, chrupiące ogórki małosolne. Z naszymi…

Katarzyna Puczyńska

Jakie słoiki na przetwory wybrać?

Do przygotowywania przetworów na zimę warto wybrać odpowiednie naczynia. Najlepsze są szklane słoiki, które są odporne na działanie wysokiej temperatury. Do wyboru mamy:

  • słoiki typu twist-off, czyli o krawędziach ze specjalnym gwintem, do którego idealnie pasuje blaszana zakrętka,
  • słoiki typu weck, które mają szklane przykrywki, specjalną gumową uszczelkę i metalowe klamry zaciskające.

Sok, ketchup czy sos można przygotować w szklanych butelkach. Są one również dostępne w dwóch opcjach: z profilowaną zakrętką lub z zapięciem z gumką.

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału