Przetwory z cukinii – sprawdzony przepis
Mam dla ciebie przepis na pyszną i bardzo prostą do przygotowania sałatkę z cukinii. By ją zrobić, wystarczy pokroić warzywa i wymieszać wszystkie składniki w dużej misce. Na koniec jedynie przekładamy sałatkę do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Proponuję wybrać metodę na sucho w piekarniku.
Sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek np. do kotletów mielonych czy sznycli z indyka
Zobacz w galerii, jak zrobić najlepszą sałatkę z cukinii w słoikach.
Przepis na sałatkę z cukinii na zimę
Czas przygotowania: ok. 2 godziny,
porcja na 10 słoików półlitrowych,
pozom trudności: średni.
Składniki:
- 4 kg cukinii,
- 0,5 kg marchewki,
- 0,5 kg cebuli,
- 1 główka czosnku,
- natka pietruszki,
- koperek,
- 12 łyżeczek soli,
- pół szklanki cukru
- szklanka oleju,
- szklanka octu.
Biją na głowę kiszone i małosolne! Zobacz przepis na ogórki watykańskie
Ogórki watykańskie mają wyśmienity słodko-kwaśny smak i są apetycznie chrupiące. Zdecydowanie stanowią stanowi silną konkurencję dla tradycyjnych ogórków małosolnych i kiszonych. Polecam sprawdzony…
Jak zrobić dobrą sałatkę z cukinii w słoikach?
- Umyj i osusz warzywa.
- Cukinię pokrój w cienkie talarki.
- Marchewkę pokrój podobnie jak cukinię, na małe plasterki.
- Cebulkę posiekaj w piórka.
- Czosnek pokrój drobno.
- Posiekaj natkę pietruszki i koperek.
- Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce lub garnku.
- Zalej warzywa mieszanką octu, oleju, soli i cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Przykryj warzywa folią spożywczą i odstaw na około pół godziny.
- W tym czasie umyj dokładnie i wysusz słoiki oraz nakrętki.
- Przełóż sałatkę do słoików i zakręć.
- Na blaszce do pieczenia połóż dwa arkusze papieru do pieczenia.
- Ułóż słoiki na blaszce tak, by się nie dotykały.
- Wstaw do zimnego piekarnika, a następnie włącz go na temperaturę 120 stopni Celsjusza.
- Gdy piekarnik się nagrzeje, odczekaj 20 minut.
- Po 20 minutach wyłącz piekarnik i zostaw zamknięty ze słoikami w środku.
- Po około 1 godzinie wyjmij słoiki i obróć je wieczkiem do dołu.
- Zostaw do całkowitego wystudzenia.
- Sałatka z cukinii jest gotowa.
Ogórki znanego szefa kuchni. Kolosalną różnicę robi tu jeden, wyrazisty dodatek
Ogórki w musztardzie to wyśmienita przekąska. Warto zrobić je z przepisu Remigiusza Rączki, śląskiego kucharza, znanego m.in. z programu kulinarnego „Rączka gotuje” na YouTube. Polecane przez niego…
Jak wekować przetwory?
By móc cieszyć się domowymi przetworami przez cały rok, należy odpowiednio je wekować, czyli pasteryzować. Dzięki temu owoce i warzywa zachowają na długo swój smak i wartości odżywcze, a ich jedzenie nie będzie zagrażać zatruciem pokarmowym.
Pasteryzacja to sposób konserwacji produktów spożywczych w temperaturze od 70 do 100 stopni Celsjusza. Dzięki temu niszczymy znajdujące się w produktach drobnoustroje czy enzymy, które przyczyniają się do pogorszenia jakości przetworów. Jest kilka sposobów na wekowanie przetworów. Najpopularniejsze metody to wekowanie na mokro i na sucho. Ważne, by ściśle przestrzegać kilku reguł, a nasza praca nie pójdzie na marne.
Wekowanie na mokro w garnku
Wekowanie na mokro wymaga nieco wprawy. Można użyć specjalnego garnka do wekowania lub użyć zwykłego, a na jego dnie położyć bawełnianą ściereczkę. Wstaw słoiki z przetworami tak, by do siebie nie dotykały. Zalej całość wodą do 3/4 wysokości garnka i postaw na małym gazie. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj około 20 minut. Następnie wyjmij słoiki i odwróć do góry dnem. Przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu.
Wekowanie na sucho w piekarniku
Inną metodą jest wekowanie na sucho, czyli w piekarniku. Słoiki z przetworami ustawiamy na blaszce do pieczenia tak, by nie dotykały się ściankami. Piekarnik nastawiamy na 120 stopni Celsjusza i podgrzewamy słoiki przez około 20 minut. Gotowe zostawiamy do wystudzenia w zamkniętym piekarniku. Do tej metody nadają się tylko słoiki typu twist off, ponieważ słoiki weck mają gumowe elementy, które uszkodzą się w wysokiej temperaturze.
Wykorzystaj sezon ogórkowy. Polecamy przepisy na najlepsze domowe przetwory
Jak zrobić przetwory z ogórków? Polecamy 5 sprawdzonych i najlepszych przepisów. To m.in. wyśmienite i wyraziste w smaku ogórki watykańskie oraz klasyczne, chrupiące ogórki małosolne. Z naszymi…
Jakie słoiki na przetwory wybrać?
Do przygotowywania przetworów na zimę warto wybrać odpowiednie naczynia. Najlepsze są szklane słoiki, które są odporne na działanie wysokiej temperatury. Do wyboru mamy:
- słoiki typu twist-off, czyli o krawędziach ze specjalnym gwintem, do którego idealnie pasuje blaszana zakrętka,
- słoiki typu weck, które mają szklane przykrywki, specjalną gumową uszczelkę i metalowe klamry zaciskające.
Sok, ketchup czy sos można przygotować w szklanych butelkach. Są one również dostępne w dwóch opcjach: z profilowaną zakrętką lub z zapięciem z gumką.
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni: