Profesorskie knedle. To dzięki temu składnikowi ciasto wychodzi tak dobre, miękkie i puszyste

kobieta.gazeta.pl 3 tygodni temu
Knedle to klasyka polskiej kuchni z pysznym, słodkim wnętrzem. Najważniejsze jest miękkie i delikatne ciasto, które idealnie otula farsz. Przygotowanie go bywa jednak wyzwaniem. Technolożka żywności radzi, jak zrobić masę, która zachwyci smakiem oraz lekkością.
Knedle to gotowane w wodzie kuliste lub podłużne pierogi. Najczęściej robione są z ciasta ziemniaczanego, czyli z mąki oraz gotowanych ziemniaków. Można je nadziać niemalże wszystkim: owocami (truskawkami, śliwkami, morelami, jabłkami), grzybami, serem lub mięsem. Następnie gotuje się je w osolonej wodzie.


REKLAMA


Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych


Przepis na puszyste knedle ze śliwkami. Smak jak u babci
Sekretem udanych knedli jest ciasto. Nie brakuje sytuacji, gdy wychodzi zbyt twarde lub gumowate. W internecie pełno jest przepisów, ale trudno trafić na taki, który rzeczywiście się sprawdzi. Najlepiej skorzystać więc z rady profesjonalistki. Prof. dr hab. Joanna Trafiałek to technolożka żywności. Na swoim profilu na TikToku dzieli się wskazówkami dotyczącymi przygotowywania jedzenia. Tym razem ujawniła sekretną recepturę na knedle ze śliwkami. Oto lista potrzebnych składników:


3-4 kg obranych i ugotowanych ziemniaków,
3-4 kg półtłustego sera białego,
1 kg śliwek bez pestek,
3 jaja,
1,5 szklanki mąki pszennej,
sól,
cukier.


Jak zrobić idealne ciasto na knedle? Jeden składnik robi robotę
Z podanych składników otrzymasz ok. 50 knedli. Jest to przepis koleżanki z pracy Joanny, prof. Krysi. Najważniejszym produktem jest ser twarogowy. To właśnie on zwiększa ilość białka i sprawia, iż ciasto wychodzi doskonale. - No wiadomo, musi być po profesorsku - stwierdziła Trafiałek. Dodała, iż taki posiłek będzie odpowiedni zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Oto instrukcja przygotowania krok po kroku:


Ugotuj ziemniaki w nieosolonej wodzie. Po ostygnięciu zmiel je w maszynce razem z serem. Ziemniaki możesz ugotować choćby poprzedniego dnia.
Do masy dodaj jajka, pół łyżeczki soli oraz szklankę mąki. Zagnieć ciasto.
W trakcie zagniatania dodawaj stopniowo resztę mąki. Ciasto musi być sprężyste i nie powinno za bardzo się kleić.
Podziel masę na pół. Uformuj dwa wałeczki. Odcinaj z nich kawałki ciasta jak kromki z chleba. Rozpłaszcz na desce, wkładaj na środek po jednej śliwce, a w miejsce pestki wsyp trochę cukru (pół łyżeczki do kawy wystarczy). Następnie sklej masę.
Rozłóż knedle na tacy posypanej mąką. Gotuj partiami w szerokim garnku i lekko osolonej wodzie, najlepiej po 15 sztuk. Do wody warto dodać łyżkę oleju rzepakowego. Zapobiegnie to sklejaniu.
Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez 2 minuty. Następnie ostrożnie powyjmuj je z garnka. Gdy przeschną, odwróć je i przełóż na półmisek. Gotowe!


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału