Prawdziwy tatar na przystawkę. Poznaj przepis na klasyczną przystawkę z wołowiny. Przysmak dla odważnych smakoszy

stronakuchni.pl 11 miesięcy temu
Zdjęcie: 123rf.com/rozmarina/zdjęcie ilustracyjne


Klasyczny tatar to tradycyjna przystawka kuchni polskiej wykonywana z siekanego mięsa wołowego. Takie mięso doprawia się pieprzem, ostrą musztardą, cebulą i siekanymi ogórkami kiszonymi. Przed podaniem ozdabia się żółtkiem, które miesza się z tatarem przed spożyciem. Podpowiadamy przepis na domowego tatara.

W skrócie

  • Tatar – przepis z wołowiny
  • Jak zrobić tradycyjnego tatara?
  • Sposób podania tatara
  • Nowe wersje tatara

Prawdziwy tatar wołowy powinien być zrobiony z wysokiej jakości mięsa. Należy sięgać po miękkie mięso, które pod wpływem siekania lub mielenia w maszynce do mięsa stanie się jednorodne i w połączeniu z innymi składnikami zyska niemal aksamitną konsystencję. Z racji, iż mięso będzie spożywane na surowo, konieczne jest użycie produktów przeznaczonych do jedzenia bez obróbki termicznej. Powinny być one poddawane ścisłej kontroli, aby wyeliminować ryzyko zatruć pokarmowych. Wypróbuj prosty przepis na tatara wołowego z cebulką.

Tatar – przepis z wołowiny

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 200 g rostbefu lub ligawy,
  • 10 ml oleju rzepakowego,
  • 20 ml wody,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego pieprzu,
  • opcjonalnie: 10 ml sosu sojowego lub Worcestershire.

Do podania:

  • 1 mała cebula,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki ostrej musztardy np.: Dijon,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 4 marynowane grzyby np.: borowiki,
  • 1 łyżka szczypiorku,
  • 1 łyżka natki pietruszki.

Tatar – przepis z wołowiny

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 200 g rostbefu lub ligawy,
  • 10 ml oleju rzepakowego,
  • 20 ml wody,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego pieprzu,
  • opcjonalnie: 10 ml sosu sojowego lub Worcestershire.

Do podania:

  • 1 mała cebula,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki ostrej musztardy np.: Dijon,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 4 marynowane grzyby np.: borowiki,
  • 1 łyżka szczypiorku,
  • 1 łyżka natki pietruszki.

Czytaj także: Tradycyjne ozorki w sosie chrzanowym. Odkryj przepis na tani obiad z wieprzowiny. Prawdziwy przysmak jak za dawnych lat

Jak zrobić tradycyjnego tatara?

Przygotowanie:

  1. Mięso wołowe przed siekaniem powinno być schłodzone w lodówce. Nie wolno używać mięsa mrożonego i rozmrażanego, gdyż to psuje konsystencje tatara.
  2. Jajka należy dokładnie umyć i sparzyć. Następnie oddzielić białka od żółtek.
  3. Wybrane dodatki do tatara należy posiekać w drobną kostkę. W wersji podstawowej spotkać można cebulę, kiszone ogórki i marynowane grzyby.
  4. Mięso wołowe należy posiekać drobno na desce przy pomocy szerokiego noża. Mięso na tatara można także zmielić w maszynce.
  5. Posiekane mięso wołowe należy przełożyć do miski i wyrabiać dłońmi z olejem i wodą. W tym momencie można też dodać sos sojowy lub sos Worcestershire.
  6. Z mięsa należy uformować dwie okrągłe porcje przypominające kotlety lub hamburgery.
  7. Mięso na tatara należy ułożyć na talerzach. W obu porcjach wołowiny należy zrobić dołek i umieścić w każdym po jednym żółtku.
  8. Przed podaniem tatar powinien być obłożony posiekanymi dodatkami i z kleksem musztardy.
  9. Tatar może być udekorowany posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Sposób podania tatara

Prawdziwy tatar zwykle podawany jest ze świeżym pieczywem i masłem. W PRL-u przystawkę podawano w ramach zakąski w lokalach gastronomicznych. W wersji najbardziej ubogiej tatar składał się z mięsa wołowego serwowanego z cebulą, kiszonym ogórkiem, żółtkiem i musztardą.

Czytaj także: Jak zrobić idealny stek? Wypróbuj przepis z wołowiny. Zdradzamy sposób na soczysty kawałek mięsa

Nowe wersje tatara

Warto przypomnieć, iż współcześnie tatar kojarzy się wielu osobom z formą podania. Dlatego spotkać można kulinarne interpretacje przystawki w formie tatara z łososia, śledzia, krewetek lub w wersji wegańskiej jako tatar z buraków, które w rzeczywistości są rodzajem sałatki.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału