Mamy dla was wyjątkowy przepis na rumsztyk z duszoną cebulką i purée ziemniaczanym. To danie, które z pewnością zachwyci każdego smakosza mięs. Mowa o potrawie z czasów PRL-u, którą mogliśmy znaleźć w każdej szanującej się restauracji. I na stołach tych, którym udało się jakoś „dorwać” wołowinę w sklepie.
Rozwiąż quiz o polskiej kuchni. Jesteś mistrzem, jeżeli zgarniesz 100 proc. punktów! Dalszą część artykułu znajdziesz pod quizem…
![](https://radiopogoda.pl/wp-content/uploads/sites/2/2024/03/Aged_Bessarabian_bryndza.jpg)
Rumsztyk jest pyszny, sycący i soczysty. To coś między stekiem i kotletem. Tradycyjnie, według przepisu, przyrządzany jest z niezbyt mocno wysmażonego siekanego/mielonego mięsa wołowego. Można go też jednak zrobić w wersji wieprzowo-wołowej.
Przepis na rumsztyk
Do przygotowania czterech porcji będziemy potrzebowali następujących składników:
- 500 g wołowiny z górnej części udźca;
- 5 mniejszych cebul;
- 4 łyżki zimnej wody;
- 50 g smalcu;
- pół łyżeczki soli;
- połowa łyżeczki pierzu.
Zobacz także: Królowała u cioci na imieninach! Przepis na kultową sałatkę z PRL-u
Rumsztyk: sposób przygotowania
- Mięso siekamy nożem na dość cienkie kawałki lub mielimy w maszynce z sitkiem o dużych oczkach. Dosypujemy do mięsa sól i pieprz, a następnie dolewamy wodę.
- Zgodnie z przepisem, wyrabiamy masę rękami przez kilka minut, aż zrobi się jednolita i ciepła. Formujemy z niej okrągłe, nieco spłaszczone kotlety.
- Na patelni o grubszym dnie rozgrzewamy smalec lub olej. Następnie smażymy kolety. Na każdą ze stron kotleta przeznaczamy po kilka minut, aż staną się rumiane.
- Kotlety przekładamy na talerze, a na pozostały na patelni rozgrzany smalec wrzucamy obraną i pokrojoną w pióra cebulę. Na mniejszym ogniu smażymy ją przez ok. 15 minut, aż się zeszkli i zrobi rumiana. W międzyczasie mieszamy.
- Potem na patelnię z cebulą znowu wrzucamy kotlety. Dolewamy odrobinę ciepłej wody i przykrywamy. Dusimy przez kilka minut.
- Gotowe! Rumsztyk jest przepyszny w zestawieniu z purée ziemniaczanym i surówką. Życzymy smacznego!