We Wszystkich Świętych często nie mamy czasu w spędzanie czasu w kuchni, ale wciąż chcemy poczęstować czymś gości lub domowników. Wtedy to warto zrobić proste i szybkie ciasto bez pieczenia. Wystarczy zalać herbatniki i dodać kilka składników.
Jaki deser warto przygotować na Wszystkich Świętych? To szybki i łatwy przepis
Chcąc przygotować coś szybkiego, gdy nie mamy czasu w pieczenie, ale wciąż mamy ochotę przyrządzić pyszną przekąskę, warto zrobić ciasto bazujące na herbatnikach. Przyrządzanie go jest na tyle łatwe, iż spędzimy w kuchni zaledwie kilka minut.
Sekretem tego deseru jest zalanie herbatników m.in. mlekiem skondensowanym słodzonym. To właśnie ono sprawi, iż nasze ciasto będzie kremowe. W przepisie stosuje się również kakao, które dodaje całej przekąsce smaku i powoduje, iż pokochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci.
Zaletą tego ciasta jest także to, iż bez problemu możemy przygotować je dzień wcześniej, więc sprawdzi się na Wszystkich Świętych, gdy będziemy chcieli poczęstować czymś rodzinę, a nie będziemy mieli czasu w przyrządzanie deseru.
W dodatku jest to przepis, który daje szerokie pole do eksperymentów. Ciasto możemy modyfikować według własnych preferencji, dodając do niego np. orzechy, rodzynki czy pokruszoną czekoladę.
Czytaj również: Teściowa dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Dzięki temu są chrupiące i mniej tłuste
Jak zrobić proste ciasto? Wystarczy kilka minut w kuchni
Ciasto bez pieczenia z herbatnikami to prosty przepis, który jest idealny, gdy brakuje nam czasu w spędzanie długich godzin w kuchni. W dodatku nie musimy choćby uruchamiać piekarnika, aby zrobić smaczny deser dla gości. Co więcej, z pewnością sporą część składników, mamy już w swoim domu. Oto co jest potrzebne do zrobienia tej słodkiej przekąski:
- 400 g herbatników,
- 50 g masła,
- 30 ml mleka skondensowanego słodzonego,
- 30 g cukru,
- 100 ml mleka,
- 3 łyżeczki kakao.
Pierwszym co musimy zrobić, jest manualne pokruszenie herbatników. Następnie dolewamy do nich 30 ml mleka skondensowanego i całość dokładnie mieszamy. Kolejnym krokiem jest roztopienie w rondelku masła i dodanie do tego cukru oraz kakao. Wszystko mieszamy, aż powstanie jednolita i gładka masa, pozbawiona grudek. Wtedy zdejmujemy rondelek z kuchenki i zalewamy masą herbatniki, łącząc dokładnie składniki.
Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie możemy podawać nasz deser na stół.
Zobacz też:
Seniorzy powinni jeść regularnie. Poprawia odporność i opóźnia starzenie się
To najlepszy sernik na Wszystkich Świętych. Makłowicz dodaje wyjątkowy składnik
Najlepsze mięso dla zawałowców. Indyk i kurczak nie mają podjazdu












