Environmental Working Group (EWG) to organizacja działająca na rzecz ochrony środowiska i zdrowia, która od 2004 roku regularnie zajmuje się również tworzeniem raportów dotyczących żywności. Na podstawie przeprowadzonych badań nad produktami rolnymi dostępnymi w sprzedaży ogólnej wyłoniono "Brudną Dwunastkę". Warzywa i owoce, które znalazły się na liście, odznaczają się wysoką zawartością pestycydów. Aby pozbyć się chemicznego środka z danych produktów, nie wystarczy opłukać ich wodą.
REKLAMA
Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!
Najbardziej toksyczne warzywa i owoce. Amerykanie podali listę 12 "brudnych" produktów
Na każdym kroku słyszymy, iż warzywa i owoce to niezwykle istotny element diety, niezależnie od tego, w jakim wieku jesteśmy. Chcąc zdrowo się odżywiać, trzeba jednak mieć na uwadze również procesy hodowania danego produktu. W związku z atakującymi rośliny szkodnikami wielu gospodarzy decyduje się na używanie oprysków, które w późniejszym rozrachunku mają wpływ na jakość oferowanej żywności. Organizacja EWG postanowiła zbadać Tegrupę 46 warzyw i owoców pod kątem zanieczyszczenia pestycydami. Po przeprowadzonych analizach wyróżniono 12 produktów, które należą do grupy najbardziej zanieczyszczonych szkodliwymi składnikami. Na liście znalazły się:
truskawki
jabłka
winogrona
brzoskwinie
gruszki
nektarynki
wiśnie
borówki
szpinak
zielona fasola
jarmuż, kapusta liściowa i gorczyca
papryczki chilli
Na każdym z wyżej wymienionych artykułów łącznie znaleziono 209 pestycydów, z czego w wiśni wykryto ich najmniej. Największą ilość chemikaliów znaleziono na jarmużu, kapuście liściowej i gorczycy. jeżeli należą one do waszych ulubionych, musicie mieć na uwadze, aby przed jedzeniem poddać je dokładnemu procesowi oczyszczania. W tym celu warto zastosować mieszankę z dodatkiem sody oczyszczonej. Podpowiemy wam, jak ją zrobić, a następnie używać.
Jak myć owoce i warzywa z pestycydów? Masz do wyboru trzy sposoby
Soda oczyszczona już niejeden raz udowadniała, iż świetnie sprawdza się przy różnego rodzaju zabrudzeniach. Okazuje się, iż jest ona również idealnym produktem do likwidowania szkodliwych składników z warzyw i owoców. Dlatego też przed zjedzeniem danego produktu warto wymyć go w mieszance, którą przygotujemy na bazie 1 litra wody i 2 łyżeczek wspomnianego proszku. Po dokładnym rozmieszaniu sypkiego składnika do miski wkładamy dowolną żywność i pozostawiamy ją w mieszance na około 10-15 minut. Po upływie wskazanego czasu wyciągamy smakołyk i dokładnie przepłukujemy go pod bieżącą wodą. W ten oto sposób minimalizujemy ilość dostarczanych do organizmu pestycydów.
Zobacz też: Jak wyczyścić złoto w domu? Te sprawdzone sposoby przywrócą blask twojej biżuterii w kilka minut
jeżeli jednak wasz brak cierpliwości nie pozwala wam na to, aby czekać aż kwadrans na zniwelowanie szkodliwego składnika z warzyw i owoców, możecie wypróbować również roztwór na bazie kwasku cytrynowego. Do miski wypełnionej 1 litrem wody dosypujemy 2 łyżeczki kwasku cytrynowego. Całość dokładnie mieszamy, a następnie moczymy w niej żywność przez maksymalnie 3 minuty. Później przepłukujemy produkty pod bieżącą wodą i gotowe. Podobnie można zastosować ocet (pół szklanki wlewamy do 1 litra wody).
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.