Nie trzeba posiadać zaawansowanych umiejętności kulinarnych, aby móc tworzyć domowe wypieki. Wystarczy wiedzieć po jakie przepisy sięgać! Jednym z nich jest ten na przepyszne półkruche rogaliki, które w mig znikają z talerza. To propozycja w sam raz na wypadek niezapowiedzianych gości lub nagłej ochoty na coś słodkiego. W końcu rogaliki wypełnione ulubionym nadzieniem to zawsze dobre i smaczne rozwiązanie.
Jak przygotować idealne rogaliki? Propozycja na pyszny wypiek
Rogaliki nadziane marmoladą lub czekoladą zaliczają się do ulubionych słodkości wielu osób. I nie ma się co temu dziwić, gdyż te przepyszne ciastka sprawdzają się jako przekąska w sam raz do kawy czy też herbaty.
Najlepsze jest jednak to, iż wcale nie trzeba kupować ich w sklepie czy cukierni, gdyż w łatwy sposób można przygotować je samodzielnie w domu. Czy brzmi coś lepiej niż własnej roboty, świeżo upieczone rogaliki wypełnione ulubionym nadzieniem?
Wobec tego warto wypróbować prosty przepis na półkruche rogaliki, które można urozmaicać na wiele sposobów. Są na tyle uniwersalne, iż łatwo je wzbogacić o nowe smaki. Ich nadzienie można zmieniać według własnych preferencji lub tego, co akurat posiada się w domu. Tym sposobem sprawdzi się między innymi dżem truskawkowy, powidło śliwkowe, konfitura z róży czy krem czekoladowy. Opcji jest naprawdę sporo.
Zobacz także: Użyj do ciasta zamiast masła. Będzie puszyste i wilgotne w środku, a do tego mniej kaloryczne
Przepis na półkruche rogaliki. Przygotuj te trzy składniki
Półkruche rogaliki są proste w wykonaniu i zwykle nie wymagają choćby wizyty w sklepie, gdyż większość składników można znaleźć w swoich kuchennych szafkach. W połączeniu z łatwością wykonania, ten smakowity wypiek jest dobrym rozwiązaniem na każdą okazję. Ponadto poradzi sobie z nim niemal każdy, choćby osoba dopiero co rozpoczynająca swoje przygody w kuchni.
Do przygotowania półkruchych rogalików potrzebne są następujące składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- Kostka zimnego masła (200 g)
- 250 ml kwaśnej śmietany (12% bądź 18%)
Składniki na lukier
- 2 szklanki cukru pudru
- Sok z jednej cytryny
Nadzienie:
- Opcjonalnie: krem czekoladowy, powidło śliwkowe, dżem wiśniowy, konfitura inne propozycje według uznania
Sprawdź też: Te drożdżowe bułeczki rozpływają się w ustach. Prosty przepis i smak jak u babci
Sposób przygotowania:
Przyrządzanie rogalików rozpocznij od połączenia mąki, masła i śmietany. Ważne, aby masło było zimne, a ciasto ugniatane w szybkim tempie, aby nie rozgrzać składników ciepłem rąk. Otrzymane jednolite ciasto wsadź do lodówki na godzinę, aby dobrze się schłodziło.
Po tym czasie podziel ciasto na dwie części, które następnie rozwałkuj na cienkie okręgi. Wytnij z nich trójkąty, na których szerszą część nakładaj łyżeczką wybrane przez siebie nadzienie. Trójkąt zawiń w kształt rogalika, dbając o staranne zlepienie brzegów.
Układaj rogaliki obok siebie na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Następnie wsadź je do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 20-30 minut, do momentu aż się zarumienią.
Po upływie czasu wyjmij je z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. W tym czasie przygotuj lukier, mieszając cukier puder z sokiem z cytryny. Równie dobrze możesz pominąć ten krok i upieczone rogaliki posyp wyłącznie cukrem pudrem. Tym samym domowy wypiek idealny do niedzielnej kawy jest już gotowy. Smacznego!
Zobacz też:
Ciasto czekoladowe bez jajek i masła. Zrobisz je na ostatnią chwilę
W Indiach piją codziennie. Zrób w domu, a pomoże ci schudnąć i zachować urodę
Zapomnij o bułce tartej. Panieruj kotlety w tym, a będą palce lizać