Sąsiadka przyniosła Kawową Chmurkę. Od razu wzięłam przepis

shareinfo.pl 7 godzin temu
fot. screen Youtube / @smakikatriny

Kawowa chmurka to niesamowicie smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto na każdą okazję. Spodoba się wszystkim tym osobom, które lubią spędzać czas przy małej czarnej. Wypiek składa się z kilku wyśmienitych warstw, z których każda jest lepsza od poprzedniej. Tej kompozycji smaków nie można przegapić. Lekko kawowy deser na pewno zawróci ci w głowie. Przepis jest trochę czasochłonny, ale dla takiego efektu warto się poświęcić.

Poznaj przepis na domowe ciasto Kawowa Chmurka. Przekładaniec obłędnie wygląda i smakiem pokona choćby Tiramisu. Podstawą deseru jest kakaowy biszkopt. Na nim znajduje się masa budyniowa, a pod nią powidła. Kolejną warstwą jest biszkopt, na którym znajduje wirtuoz deseru, czyli lekka i delikatna pianka kawowa. Zwieńczeniem kompozycji jest krucha beza. Wypróbuj tę pionierską recepturę na Kawową Chmurkę.

Przepis ma ciasto Kawowa Chmurka

Lista składników:
Biszkopt kakaowy
3/4 szklanki cukru
6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 łyżki kakao

Krem:
3 opak. budyniu waniliowego bez cukru (każdy po 40 g)
750 ml mleka
150 g masła
3/4 szklanki cukru
4 żółtka (białka przydadzą się do bezy)

Beza:
3/4 szklanki cukru
4 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki octu

Pianka kawowa:
300 g serka waniliowego homogenizowanego
2 łyżki kawy rozpuszczalnej typu crema
300 ml śmietanki 30-36 proc.
125 ml gorącej wody
1,5 łyżki żelatyny
3-4 łyżki cukru pudru
szklanka mleka w proszku (można pominąć)

Dodatkowo:
Powidła

Wykonanie:
Biszkopt
Oddziel białka od żółtek, białka ubijaj na sztywno, a potem dodawaj etapami cukier. Krótko ucieraj, ustaw mniejsze obroty i przekładaj do masy żółtka. Wsyp przesianą mąkę z kakao i proszkiem, lekko mieszaj na jednolite ciasto. Przelej je do formy o wymiarach 25×35 cm wyścielonej pergaminem. Piecz w 180°C (tryb góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 25 min. Wypiek ostudź, a potem podziel poziomo na 2 blaty.

Masa
Zagotuj w garnku pół litra mleka. Do 250 ml mleka dodaj cukier, żółtka i budynie w proszku, wymieszaj, a potem przelej na gorące mleko. Energicznie mieszaj na gęsty krem. Ostudź go, a następnie zmiksuj z masłem na pulchny krem (miksuj masło i stopniowo dodawaj do niego budyń, po każdym dodaniu ucieraj). Na jednym blacie ciasta rozprowadź powidła, a na nich masę budyniową. Umieść drugi biszkopt i włóż deser do chłodziarki.

Beza
Białka ubijaj na sztywną pianą, etapami wsypuj cukier i miksuj tak długo, aż się roztopi i powstanie sztywna piana. Dodaj do niej mąkę i ocet, łącz mikserem. Masę przełóż do formy (25×35 cm) i umieść w piekarniku. Susz bezę w 140°C przez 60 minut.

Pianka kawowa

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, ostudź. Kremówkę ubijaj z pudrem, przełóż kawę, mleko w proszku (jeśli używasz) i serek – miksuj. Dodaj żelatynę i krótko mieszaj na wysokich obrotach, a potem rozprowadź piankę na biszkopcie. Postaraj się od razu położyć na niej upieczoną bezę. Delikatnie ją dociśnij i włóż placek do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Polecamy też przepis na błyskawiczne ciasto czekoladowe

Idź do oryginalnego materiału