Pomysł na szybki obiad. To danie z patelni zrobisz w 20 minut. Składniki pewnie masz już w lodówce

g.pl 2 tygodni temu
Ten przepis na szybki obiad prawdopodobnie na stałe zagości w twoim menu. Składa się z samych smacznych i pożywnych składników, a jego przygotowanie zajmuje maksymalnie 20 minut. Jest bardzo prosty, więc poradzą sobie z nim choćby początkujący kucharze.
Czasem przychodzą takie dni, gdy nie mamy czasu w przygotowanie wykwintnego, dwudaniowego obiadu dla całej rodziny. Wówczas świetnie sprawdzają się przepisy na posiłki z jednej patelni. Są bardzo proste, szybkie i przede wszystkim sycące. jeżeli chcesz w najbliższym czasie przygotować właśnie takie danie, to świetnie sprawdzi się warzywna mieszanka z ziemniakami i kiełbasą.


REKLAMA


Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny


Co łatwego można zrobić na patelni? Przygotuj to danie z kiełbasą, ziemniakami i warzywami
Ten obiad to doskonały pomysł na trudny tydzień, w którym nie mamy zbyt wiele czasu lub chęci na gotowanie. Łączy w sobie wszystko to, co najlepsze, czyli ziemniaki, mięso i mix warzyw. Składniki smaży się na patelni, dzięki czemu stają się aromatyczne i chrupiące, a aksamitny sos doskonale przełamuje całą konsystencję. Przygotowanie takiego posiłku zajmie nam maksymalnie 20 minut i przy okazji nie narobimy bałaganu w kuchni.
Zobacz też: Samo płukanie nie wystarczy. Dodaj to do wody, by dokładnie oczyścić truskawki z pestycydów


Szybki obiad jednogarnkowy. Jakich składników potrzebujemy?
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania obiadu, to:


5 ziemniaków,
2 pęta swojskiej kiełbasy,
por,
450 gramów mieszanki warzyw na patelnię,
2 jajka,
50 mililitrów mleka,
150 gramów sera żółtego,
pół łyżeczki ziół prowansalskich,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
oliwa do smażenia,
sól,
pieprz.


Przepisy na obiad. Jak zrobić pyszny obiad z jednej patelni?


Na początek kroimy kiełbasę w półtalarki, a pora siekamy na drobno. Składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez kilka minut aż do zarumienienia. Później przekładamy je na talerz
Ziemniaki obieramy, przemywamy i wkładamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. Kiedy się ostudzą, kroimy je na plastry i smażymy na patelni, na której wcześniej znajdowała się kiełbasa z porem.
Gdy ziemniaki się zarumienią, przekładamy je do osobnego naczynia. Na tej samej patelni podsmażamy następnie mieszankę warzyw. Gdy będą miękkie, dorzucamy do nich ponownie ziemniaki oraz kiełbasę z porem.
Podczas gdy składniki grzeją się na patelni, możemy zabrać się za przygotowanie sosu. W tym celu wbijamy do miski jajka, dodajemy mleko i starty na dużych oczkach ser. Całość doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz gałką muszkatołową i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie zalewamy sosem jedzenie na patelni i ponownie mieszamy. Przykrywamy naczynie pokrywką i zostawiamy na ogniu jeszcze na kilka minut. Gdy danie będzie mieć zwartą konsystencję, to znak, iż jest gotowe do zjedzenia.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału