Polski bób już w sklepach, lepiej go nie jeść. Oto dlaczego

natemat.pl 2 godzin temu
Wiele osób żartuje, iż bób to sezonowe warzywo narodowe Polaków. Uwielbiamy go, ale znacznie mniej lubimy za niego płacić. Cena to choćby 40 zł za kilogram! Ekspert z Bronisz radzi chwilę poczekać, aż ceny spadną, i proponuje równie smaczną i zdrową alternatywę. Oto, dlaczego nie musicie się spieszyć.


Bób – czy warto kupować? Ekspert odradza i mówi o innym warzywie


"Pierwsze nowalijki zawsze kosztują więcej, bo jest ich mało" – tłumaczył Maciej Kmera w rozmowie z "Faktem". Polski bób, choć już dostępny w sprzedaży, pozostało w niewielkich ilościach i stąd tak wysokie ceny. w tej chwili w hurcie bób kosztuje około 35 zł za kilogram, a w sprzedaży detalicznej choćby 45 zł. jeżeli nie chcemy przepłacać, lepiej się wstrzymać.

Sezon na bób zaczyna się na dobre w czerwcu. Ekspert przewiduje, iż szczyt sezonu bobu przypadnie na pierwszy tydzień nowego miesiąca.

"Jeśli pogoda dopisze, ceny mogą wtedy spaść poniżej 30 zł za kilogram" – dodaje Kmera. To dobra wiadomość dla wszystkich, którzy lubią to warzywo, ale odstrasza ich wysoka cena.

W oczekiwaniu na spadek cen bobu ekspert poleca szparagi. "W hurcie kosztują one w tej chwili 20-25 zł za kilogram, a na ryneczkach około 30 zł. Najdroższe są kolorowe odmiany, ale też najsmaczniejsze" – mówi Kmera. Za pół kilograma szparagów zapłacimy około 15 zł, co jest zdecydowanie bardziej przyjazne dla portfela niż bób.

Szparagi – sezon na nie trwa w maju


Szparagi to nie tylko smakowa alternatywa – to również wartościowe warzywo pełne witamin i minerałów, które świetnie sprawdzi się w sezonowych daniach.

Za to bób to nie tylko smakowita przekąska, ale też skarbnica składników odżywczych. To warzywo strączkowe, które zyskuje na popularności dzięki wysokiej zawartości białka roślinnego – idealnego dla osób, które ograniczają mięso. Zawiera błonnik, wspierający trawienie i dający uczucie sytości, a także witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo, magnez i potas.

Jego jedzenie może pozytywnie wpływać na układ nerwowy i krwionośny. Choć niektórzy obawiają się wzdęć po spożyciu bobu, odpowiednie przygotowanie może zminimalizować ten efekt.

Jak to zrobić? Przed gotowaniem możesz namoczyć bób na kilka godzin (np. na 2-4 godziny) w zimnej wodzie, a potem go dobrze wypłukać. To pomaga usunąć niektóre związki powodujące gazy.

Gotuj bób w świeżej wodzie, nie tej z namaczania. Podczas gotowania lub przy podaniu można dodać kminek, koper włoski, lub imbir – to naturalne środki pomagające redukować gazy. Gotuj do miękkości i jedz bez skórki – tak ograniczysz ryzyko zemsty ze strony żołądka i jelit.

Idź do oryginalnego materiału