Zapach unoszący się w domu podczas smażenia karpia czy innej ryby nie każdemu odpowiada. Jak go zneutralizować? Do dyspozycji masz kilka trików, które pomogą pozbyć się niechcianej woni. Możesz włączyć okap, otworzyć okno lub pokroić na kawałki pewien owoc i położyć go patelni. Pogromcą rybiego zapachu z kuchni jest też pewna mikstura.
Jak zneutralizować zapach ryby w trakcie smażenia?
Wystarczy włączyć okap z wyciągiem i kłopot z głowy. A co jeżeli urządzenie nie działa lub nie masz go w kuchni? Wtedy najlepiej uchyl okna. Na tym nie koniec. Obok patelni ze smażącą się rybą możesz umieścić jabłko lub ziemniaka. Pokrój owoc lub warzywo na plasterki i umieść kilka sztuk przy kuchence. One wciągną aromat mięsa. Twoim sojusznikiem w walce z niechcianym zapachem będą także świeże zioła, np. natka pietruszki.
Karp usmażony, a w kuchni przez cały czas śmierdzi? Oto co powinieneś jeszcze zrobić
Starannie wyczyść naczynia, które miały kontakt z rybą. Przemyj blaty i kuchenkę. Pewnie znajduje się na nich tłuszcz i to właśnie on odpowiada za utrzymujący się rybi zapach. Gdy patelnia ostygnie, przejrzyj ją ręcznikiem kuchennym. Nie zapominaj o akcesoriach, których używałeś. Deskę do krojenia odświeżysz przy pomocy sody oczyszczonej – po prostu wetrzyj ją w powierzchnię i zostaw na kilka/kilkanaście minut. Potem przetrzyj gąbką i spłucz wodą. Zamiast sody możesz użyć połówki cytryny. Również przecieraj nią deskę.
Do dyspozycji masz jeszcze jedną metodę. W garnku zagotuj wodę z octem i goździkami, zostaw w kuchni na jakiś czas. Ulatująca para wodna wchłonie wszelkie zapachy, których chcesz się pozbyć.
Poznaj też sposób na usunięcie zapachu spalenizny z mieszkania.