Polewa czekoladowa

ania-gotuje.pl 3 lat temu

Domowa polewa czekoladowa jest pyszną dekoracją do ciast i deserów. Poznaj moje 3 sprawdzone przepisy na udaną polewę czekoladową. Wykorzystasz je w zależności od posiadanych składników. Polewy czekoladowe są bardzo proste w wykonaniu.

Poprawnie wykonana polewa czekoladowa jest aksamitnie gęsta, jednolita i błyszcząca. Smak i wygląd zależy przede wszystkim od jakości użytego kakao lub czekolady. Używam dobrego kakao lub gorzkiej czekolady. Do wielu ciast i deserów dodaję na wierzch polewę czekoladową. Aby uporządkować i przede wszystkim nie dublować w każdym przepisie polewy czekoladowej, zebrałam w tym miejscu 3 metody, z których na co dzień korzystam w zależności od posiadanych składników. Zrobienie polewy zajmie dosłownie chwilę i prawdopodobnie uda się każdemu. Koniecznie wypróbuj któryś z poniższych przepisów na aksamitną polewę czekoladową.

Polewa czekoladowa – wersja 1.

Polewę w tej wersji zrobisz bez czekolady. Jest prosta i z pewnością szybka w przygotowaniu. Wystarczy zaledwie 10 minut. Bardzo smaczna, nadaje się idealnie do dekoracji ciast i deserów.

Składniki:

  • 100g masła
  • 50g kakao
  • 50g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka w temperaturze pokojowej

Wykonanie:

Krok 1. W rondelku rozpuszczam 100g masła oczywiście na małym ogniu. Nie ma różnicy czy użyjesz miękkiego masła czy twardego wprost z lodówki.

Krok 2. Kakao (50g) przesiewam do rondelka z masłem. Wsypuje także 50g cukru pudru. Wlewam 4 łyżki mleka o temperaturze pokojowej.

Całość mieszam oczywiście na małym ogniu i nie doprowadzam do zagotowania. Powstaje aksamitna polewa czekoladowa. Gęstość masy kontroluje dzięki dodania mleka. Gdy jest za gęsta po prostu dodaję odrobinę mleka i mieszam.

Jeśli chcesz wytrawną polewę czekoladową, możesz oczywiści dać mniej lub w ogóle cukru. Wszystko zależy od tego, co chcesz polewać. choćby polewy bazujące na gorzkiej czekoladzie, najczęściej zawierają cukier w jej składzie.

Ostudzoną i płynna polewą czekoladową polewam ulubione ciasto.

Polewa czekoladowa – wersja 2.

Składniki:

  • 100ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 100g czekolady gorzkiej (ewentualnie mlecznej)

Wykonanie:

Do małego rondelka wlewam 100ml śmietanki kremówki 30% lub 36%. Podgrzewam oczywiście na małym ogniu. Gdy się zagotuje, zdejmuję z ognia i dodaję połamane kostki czekolady. Mieszam do czasu, aż czekolada się rozpuści. Otrzymuję polewę czekoladową o aksamitnej i przede wszystkim jednolitej masie. jeżeli masa jest za gęsta, dodaję trochę więcej śmietanki. Odstawiam do ostudzenia. Ostudzoną i płynną polewą czekoladową polewam ulubione ciasto.

Polewa czekoladowa – wersja 3.

Składniki:

  • 2,5 łyżki mleka
  • 100g czekolady gorzkiej (ewentualnie mlecznej)

Wykonanie:

Do garnuszka wlewam 2,5 łyżki mleka i wrzucam kostki czekolady. Rozpuszczam oczywiście w kąpieli wodnej (umieszczam garnuszek w misce w gorącą wodą). Po rozpuszczeniu się czekolady i po wymieszaniu otrzymuję aksamitną polewę czekoladową. Odstawiam i gdy lekko ostygnie, polewam ulubione ciasto.

Ciasta z polewą czekoladową:

Sernik tradycyjny

Idź do oryginalnego materiału