Szukasz pomysłu na obiad? Sprawdź jak w najprostszy sposób zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie własnym dla całej rodziny. Idealne na drugie danie mięsko jest delikatne, miękkie, soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach. Świetnie smakuje z ziemniakami, kluskami śląskimi, ryżem czy kaszą. Do tego oczywiście zestaw surówek. Brzmi pysznie?
Polędwica to najsmaczniejsza część wieprzowiny. Najbardziej lubię klasyczne polędwiczki w sosie własnym. To są zdecydowanie moje smaki dzieciństwa. Mama bardzo często przygotowywała schab w sosie własnym. Podczas duszenia wydobywa się sos, który zagęszczam i otrzymuję szybką oraz prostą potrawę na obiad.
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym – składniki.
Szklanka to pojemność 250ml. Kaloryczność: 170 kcal w 100g. Z podanych składników otrzymasz porcje dla 4 osób.
- 500g polędwiczki wieprzowej
- 1 i 1/2 szklanki wody
- cebula (1 średnia)
- ząbek czosnku
- marchewka (2 średnie)
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- tłuszcz do obsmażenia polędwiczek (u mnie oczywiście smalec gęsi)
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- płaska łyżeczka czerwonej papryki
- pół łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Wystarczą podstawowe przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, papryka, sól i pieprz, aby otrzymać aromatyczne danie.
Przepis jest na polędwiczki wieprzowe, ale równie dobrze możesz użyć polędwiczek cielęcych. Będzie podobny czas duszenia. W przypadku mięsa z indyka lub kurczaka, skracam czas duszenia do 10 minut. Schab w sosie własnym duszę przez 60 minut.

Sposób wykonania polędwiczek w sosie własnym.
Do przygotowania polędwiczek w sosie własnym potrzebować będziemy ostrego noża, patelni oraz garnka z grubym dnem. Przed wykonaniem potrawy, przeczytaj dokładnie cały opis i przygotuj poszczególne etapy.
Z polędwiczek wieprzowych usuwam białą błonkę z górnej części mięsa. Następnie płuczę i osuszam. Polędwiczki kroję w 2 – 3 cm plastry. Oprószam solą, świeżo zmielonym pieprzem czarnym i papryką. jeżeli masz czas to zalecam odstawić tak zamarynowane mięsko na 30 minut.
Na rozgrzaną patelnię umieszczam 2-3 łyżki smalcu gęsiego i na dużym ogniu obsmażam polędwiczki z obu stron na rumiano. Każdą stronę smażę przez około 3 minuty.

W międzyczasie w garnku zagotowuję wodę. Cebulę i marchewkę obieram i kroję talarki lub kostkę. Ząbek czosnku obieram i drobno siekam lub miażdżę. Przygotowane warzywa wraz z zielem angielskim oraz liściem laurowym wrzucam do gotującej się wody.

Następnie do garnka z grubym dnem przekładam zarumienione na złoto polędwiczki wraz z tłuszczem. Porcje mięsa muszą być schowane pod wodą. jeżeli potrzeba to dolewam wody, aby polędwiczki były minimum 1 cm pod wodą. Duszę na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 – 40 minut, aż polędwiczki będą miękkie. W połowie duszenia przewracam polędwiczki na drugą stronę. Na 5 minut przed końcem dodaję płaską łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody i całość mieszam w celu zagęszczenia sosu. Ilość mąki dostosuj do własnych upodobań gęstości sosu.

Jeśli lubisz możesz także zabielić sos trzema łyżkami śmietany. W zależności jakiej użyjesz śmietany (słodka lub kwaśna) uzyskasz inny smak potrawy.

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym są już gotowe. Możesz je podawać tradycyjnie z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Ja ostatnio zakochałam się w kluskach śląskich, do których idealnie pasują delikatne polędwiczki. Do pysznego obiadu pamiętaj także o surówce oraz kompocie. Smacznego!