Polacy uwielbiają, a to najgorsze mięso. Niszczy wątrobę i serce

smakosze.pl 2 godzin temu
Soczyste kotlety, chrupiący boczek i karkówka z grilla to stały element polskiej kuchni. Lekarze i dietetycy alarmują jednak, iż nadmiar wieprzowiny - coraz częściej nazywanej najgorszym mięsem - mocno obciąża serce i wątrobę. Sprawdź, co wykazały badania i jak zmniejszyć ryzyko chorób.Polacy jedzą średnio 56 kg wieprzowiny rocznie - 4. miejsce w UE.50 g przetworzonej wieprzowiny dziennie zwiększa ryzyko choroby wieńcowej o 18%.Tłuszcze nasycone i sól z wieprzowiny przyspieszają miażdżycę, nadciśnienie i udary.Niedogotowane mięso może przenosić wirusa zapalenia wątroby typu E.Eksperci zalecają maksymalnie 500 g czerwonego mięsa tygodniowo.
Idź do oryginalnego materiału