Polacy jej nie doceniają, a to ukryty klejnot. Dietetyk: pozostało lepsza od łososia

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
Jaka ryba jest lepsza od łososia? Dietetyk w jednym ze swoich filmów ujawnił, iż mniej doceniany gatunek zwykle gości na jego talerzu. Wymienił również powody, dla których warto ją regularnie spożywać.
Obecność ryb na talerzu to klucz do zdrowej i zbilansowanej diety. Jak czytamy na łamach serwisu zdrowie.gazeta.pl jadłospis oparty na rybach półtłustych to świetny wybór dla osób chcących utrzymać zdrową sylwetkę. Porcja 100 g ryby chudej lub średnio tłustej zawiera jedynie 20-100 kcal, podczas gdy tłuste ryby dostarczają około 150-200 kcal. Jest to choćby dwa razy mniej w porównaniu do takiej samej ilości wołowiny.

REKLAMA







Zobacz wideo Socha zdradza, jak spędza wolny czas. "Chodzę na treningi, ale to nie sprawia mi przyjemności" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]



Jaka ryba jest lepsza od łososia? Dietetyk typuje swojego faworyta
Doktor Bartek Kulczyński to znany w sieci dietetyk, który regularnie dzieli się z obserwatorami w serwisie YouTube poradami i sugestiami żywieniowymi. Jeden z ostatnich filmów poświęcił wciąż zbyt małej obecności ryb w naszej diecie. Sugeruje, aby spożywać je średnio 2-3 razy w ciągu tygodnia. Oprócz częstotliwości ekspert zwraca uwagę również na ich rodzaj. - Ryba rybie nierówna - komentował.


Przez wielu za jedną z najzdrowszych ryb uważany jest łosoś. Dietetyk twierdzi, iż lepiej postawić dziś mało doceniany przysmak, który niegdyś często gościł na talerzach. Mowa tutaj o makreli atlantyckiej, która może pochwalić się wieloma cennymi adekwatnościami. Doktor Kulczyński poleca ją w każdej postaci, z naciskiem na świeżą, a nie wędzoną, ze względu na zawartość soli. - Według mnie pozostało lepsza od łososia. [...] Tak naprawdę makrela atlantycka zawiera największe ilości omega-3 spośród wszystkich powszechnie spożywanych ryb - zauważył ekspert.

Zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają układ krwionośny, obniżają cholesterol, regulują ciśnienie i poprawiają pamięć.
Jest źródłem białka, witamin B, C i D, które wzmacniają odporność, kości i mięśnie.
Zawiera selen, który wspiera funkcjonowanie tarczycy, oraz witaminę B12, wpływającą na układ nerwowy.






Makrela atlantycka ligora / Getty Images/iStockphoto


Jak odróżnić makrelę atlantycką od królewskiej? Ekspert prosi o czujność
Doktor Kulczyński ostrzega również, aby nie pomylić makreli atlantyckiej z makrelą królewską. Ta druga nie ma bowiem tak korzystnych adekwatności zdrowotnych. Co więcej, często zawiera znacznie więcej toksycznej rtęci, podczas gdy makrela atlantycka jedynie śladowe ilości. - Ta pozornie drobna różnica może mieć duże znaczenie dla naszego zdrowia - zauważył. Gatunki te można odróżnić, m.in. sugerując się ich wyglądem. Makrela królewska ma charakterystyczne pomarańczowo-żółte pręgi na bokach, które odróżniają ją na tle innych.



Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału