Obecność ryb na talerzu to klucz do zdrowej i zbilansowanej diety. Jak czytamy na łamach serwisu zdrowie.gazeta.pl jadłospis oparty na rybach półtłustych to świetny wybór dla osób chcących utrzymać zdrową sylwetkę. Porcja 100 g ryby chudej lub średnio tłustej zawiera jedynie 20-100 kcal, podczas gdy tłuste ryby dostarczają około 150-200 kcal. Jest to choćby dwa razy mniej w porównaniu do takiej samej ilości wołowiny.
REKLAMA
Zobacz wideo Socha zdradza, jak spędza wolny czas. "Chodzę na treningi, ale to nie sprawia mi przyjemności" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Jaka ryba jest lepsza od łososia? Dietetyk typuje swojego faworyta
Doktor Bartek Kulczyński to znany w sieci dietetyk, który regularnie dzieli się z obserwatorami w serwisie YouTube poradami i sugestiami żywieniowymi. Jeden z ostatnich filmów poświęcił wciąż zbyt małej obecności ryb w naszej diecie. Sugeruje, aby spożywać je średnio 2-3 razy w ciągu tygodnia. Oprócz częstotliwości ekspert zwraca uwagę również na ich rodzaj. - Ryba rybie nierówna - komentował.
Przez wielu za jedną z najzdrowszych ryb uważany jest łosoś. Dietetyk twierdzi, iż lepiej postawić dziś mało doceniany przysmak, który niegdyś często gościł na talerzach. Mowa tutaj o makreli atlantyckiej, która może pochwalić się wieloma cennymi adekwatnościami. Doktor Kulczyński poleca ją w każdej postaci, z naciskiem na świeżą, a nie wędzoną, ze względu na zawartość soli. - Według mnie pozostało lepsza od łososia. [...] Tak naprawdę makrela atlantycka zawiera największe ilości omega-3 spośród wszystkich powszechnie spożywanych ryb - zauważył ekspert.
Zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają układ krwionośny, obniżają cholesterol, regulują ciśnienie i poprawiają pamięć.
Jest źródłem białka, witamin B, C i D, które wzmacniają odporność, kości i mięśnie.
Zawiera selen, który wspiera funkcjonowanie tarczycy, oraz witaminę B12, wpływającą na układ nerwowy.
Makrela atlantycka ligora / Getty Images/iStockphoto
Jak odróżnić makrelę atlantycką od królewskiej? Ekspert prosi o czujność
Doktor Kulczyński ostrzega również, aby nie pomylić makreli atlantyckiej z makrelą królewską. Ta druga nie ma bowiem tak korzystnych adekwatności zdrowotnych. Co więcej, często zawiera znacznie więcej toksycznej rtęci, podczas gdy makrela atlantycka jedynie śladowe ilości. - Ta pozornie drobna różnica może mieć duże znaczenie dla naszego zdrowia - zauważył. Gatunki te można odróżnić, m.in. sugerując się ich wyglądem. Makrela królewska ma charakterystyczne pomarańczowo-żółte pręgi na bokach, które odróżniają ją na tle innych.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.