Pół Polski ustawia tak sprzęty kuchenne. Ludzie nie zdają sobie sprawy, czym to grozi

kobieta.gazeta.pl 2 godzin temu
Mikrofalówka na lodówce oraz piekarnik stojący tuż obok to w wielu kuchniach codzienny widok. Przy ograniczonej przestrzeni takie rozwiązania wydają się naturalne i wygodne. Pojawia się jednak pytanie, czy są one neutralne dla bezpieczeństwa domowników oraz kondycji sprzętów.
W czasach małych mieszkań i aneksów kuchennych coraz częściej stajemy przed dylematem: estetyka kontra bezpieczeństwo. Rynek nieruchomości od lat skręca w stronę kompaktowych metraży, w których kuchnia rzadko bywa osobnym pomieszczeniem, a częściej staje się częścią salonu. Trzeba więc zmieścić wiele funkcji na niewielkiej przestrzeni, zachowując porządek oraz spójny wygląd wnętrza. Nic dziwnego, iż aranżowanie takiego pokoju coraz częściej przypomina grę w tetrisa, w której każdy centymetr blatu i każde ustawienie sprzętu mają znaczenie.


REKLAMA


Zobacz wideo Niebanalne oświetlenie, czyli neon w domowym wnętrzu. Prosty myk na efektowny gadżet


Czy lodówka może stać obok piekarnika? To wcale nie jest proste pytanie
Idealny układ sprzętów w kuchni powinien odzwierciedlać kolejność wykonywanych prac oraz ułatwiać dostęp do wszystkich urządzeń. Pozwala to na stworzenie funkcjonalnej i dobrze zorganizowanej przestrzeni. Niestety, takie rozwiązanie nie zawsze jest możliwe. Wbrew pozorom wybór miejsca na AGD nie zależy wyłącznie od twoich preferencji, ale także rozmieszczenia punktów instalacyjnych i bezpieczeństwa.


Jedną z bardziej kłopotliwych kombinacji jest piekarnik obok lodówki. Problemem jest fakt, iż piekarnik gwałtownie się nagrzewa, a lodówka musi odprowadzać ciepło. jeżeli stoją bezpośrednio obok siebie, lodówka może pracować gorzej. W tej sytuacji dobrym rozwiązaniem jest szczelina wentylacyjna (minimum 5 cm), płyta izolacyjna albo piekarnik w zabudowie z fabryczną izolacją. - jeżeli musisz umieścić piekarnik obok lodówki w zabudowie, zwiększ ochronę przed ciepłem, dodając między sprzętami specjalną folię termoizolacyjną na wewnętrznej ścianie korpusu szafki. Zapobiegnie to przegrzewaniu się lodówki i wydłuży żywotność jej komponentów, takich jak uszczelki i agregat. To proste rozwiązanie pozwala uniknąć potencjalnych usterek - tłumaczy ekspert projektowania wnętrz OBI Dawid Jutkiewicz.
To rozwiązanie nie jest bezpieczne, gdy piekarnik i lodówka stykają się bokami. Brakuje wtedy jakiejkolwiek wentylacji, a piekarnik bardzo się nagrzewa z boku. Grozi to przegrzewaniem lodówki, a w efekcie uszkodzeniem elektroniki oraz instalacji. Trzeba mieć na uwadze fakt, iż niektórzy producenci mogą nie uznać gwarancji, jeżeli piekarnik stoi zbyt blisko lodówki. Na dodatek oddziałujące na siebie ciepło oraz zimno prowadzi do zaburzeń skuteczności działania i wyższych rachunków za energię elektryczną.


Czy sprzęty kuchenne mogą stać obok siebie?Tom Windeknecht/iStock


Kuchenne dylematy. Czy mikrofalówka może stać na lodówce?
Drugą popularną kombinacją jest mikrofalówka na lodówce. Jest to dopuszczalne, jeżeli lodówka ma płaską, stabilną powierzchnię, a mikrofalówka ma zapewnioną wentylację (najczęściej kilka cm luzu po bokach i z tyłu). Fale elektromagnetyczne nie zakłócają pracy żadnego z urządzeń, a nowoczesne mikrofalówki nie nagrzewają się na tyle, by zaszkodzić lodówce. Możesz też pomyśleć o specjalnej macie izolacyjnej między sprzętami albo osłonie termicznej do mikrofali, która stanowi dodatkowe zabezpieczenie. Pamiętaj jednak, żeby nie stawiać mikrofalówki idealnie na styk ze ścianą, bo może to blokować odprowadzanie ciepła.
Bezpiecznymi połączeniami są: kuchnia gazowa obok zmywarki (płomień z palników nie może wychodzić poza obręb kuchenki), zmywarka obok piekarnika w przypadku sprzętów zabudowanych (szafka działa jak izolacja, która zapobiega ewentualnym awariom) oraz płyta indukcyjna pod oknem. Najgorszym wyborem jest natomiast zlew obok kuchenki. To niefunkcjonalne, bo sprzęt tylko będzie się brudzić. Na dodatek sąsiedztwo z mokrą strefą zwiększa ryzyko zwarcia.
Idź do oryginalnego materiału