Pokazał, jak zrobić masło w swoim domu dzięki słoika. od dzisiaj nie kupuję go już w sklepie

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Co zrobić, żeby masło było miękkie? - Pyszności; foto: Canva


Ceny masła w ostatnich miesiącach u wielu osób mogły powodować przerażenie. Na szczęście, mimo szalejącej w dalszym ciągu inflacji, jego wartość uległa obniżce. Pomimo tego, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować domowe masło w słoiku. To sposób, który pozwoli zaoszczędzić ci czas i pieniądze.

Domowe masło w słoiku – dlaczego warto je przygotować?

Pierwsze, co przemawia na korzyść takiego rozwiązania, to przede wszystkim smak. Możesz je wzbogacić o pewne dodatki, takie jak koperek, bazylia i czosnek. Niezwykle ważne jest również to, iż masz pełną kontrolę nad całym procesem wyrobu i dzięki temu, wiesz co tak naprawdę jesz.

Masło – Pyszności; foto: Canva

Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie przygotowanie wielu dań, czy przekąsek, bez wykorzystania masła. Jego rosnąca w ostatnim czasie cena spowodowała, iż wiele osób sięgało po nie do końca zdrowe zamienniki. Warto jednak podkreślić, iż to popularne smarowidło możesz bez żadnego problemu wykonać w swoim domu. Wystarczy słoik, śmietana i przede wszystkim – chęci. Domowe masło w słoiku zrobisz w parę chwil, oszczędzając tym samym czas i pieniądze.

Jak przygotować domowe masło w słoiku?

To naprawdę proste. Swoim pomysłem na ten dodatek do kanapek i wielu dań podzielił się z nami pewien YouTuber. Pokazał w ten sposób, iż przygotowanie masła jest naprawdę banalne. Dzięki temu otrzymasz w pełni naturalny produkt.

Składniki:

  • śmietana 30 proc.
  • słoik lub plastikowa butelka.

Sposób przygotowania:

Niezwykle ważne jest to, iż słoik możesz z powodzeniem zastąpić plastikową butelką o pojemności 1,5 – 2 litry. Po procesie przygotowywania wystarczy, iż ją rozetniesz, by wydobyć gotowy produkt. Domowe masło w słoiku to prawdziwy hit, który podczas inflacji zyskał na popularności.

Domowe masło- Pyszności

Wystarczy, iż do słoika lub butelki wlejesz śmietanę, która wypełni nieco mniej niż połowę naczynia. Teraz musisz szczelnie zakręcić słoik lub butelkę i przystąpić do energicznego potrząsania. Czynność powtarzaj przez kilka, kilkanaście minut. Gdy zobaczysz, iż ze śmietany utworzyło się masło, to wyjmij je z naczynia i od razu zanurz w zimnej wodzie. Ściśnij je delikatnie w dłoni, by usunąć nadmiar wody.

Gotowe masło przełóż do miseczki. Jego smak możesz wzbogacić o przyprawy, czy dodatki. Takie masło, na świeżym pieczywie smakuje naprawdę wybornie!

Zobacz również na naszym kanale YouTube, jak zrobić błyskawiczne ciasto z wytłaczanki na jajka:

Idź do oryginalnego materiału