Placki ziemniaczane puszyste jak pomeranian. Ich sekret tkwi w proporcjach

g.pl 10 godzin temu
Zdjęcie: iStock


Placki ziemniaczane i przepis podstawowy to ważna baza do tego, by móc przyrządzić klasyczną, pyszną potrawę, ale także mieć możliwość jej modyfikowania w dowolny sposób. Pasują tu bowiem różne dodatki, dzięki którym potrawa zyskuje zupełnie nowy wymiar. Spróbuj i przekonaj się sam.
Jest kilka potraw, które kojarzymy z okresu dzieciństwa i z reguły wiążą się z nimi dobre wspomnienia. Można tu wymienić np. naleśniki, racuchy, czy właśnie placki ziemniaczane. Warto odświeżyć przepisy i podać rodzinie to pyszne danie w różnych wariacjach.


REKLAMA


Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii


Placki ziemniaczane - przepis podstawowy
Placki ziemniaczane i przepis podstawowy to coś, co wydaje się być łatwe w wykonaniu, ale wiele osób popełnia różne błędy, np.


kładzie zbyt grubą warstwę ciasta, przez co placki są surowe we środku;
dodaje za dużo mąki, przez to smakują one jak placki z ciasta, a nie ziemniaczane;
kładzie je na zimny olej, przez co piją one tłuszcz i są nieprzyjemne w smaku;
ustawia zbyt dużą temperaturę płomienia, przez co są spalone na zewnątrz, a surowe w środku.


Jedyną drogą, by placki ziemniaczane wychodziły idealnie, jest po prostu ćwiczyć i robić je co jakiś czas. Metoda prób i błędów jest tutaj najbardziej skuteczna.


Kto wymyślił przepis na placki ziemniaczane?
Niewątpliwie jest to jedna z najstarszych potraw w polskiej kuchni. Znana wszystkim pokoleniom, a każdy w rodzinie ma swój własny, ulubiony przepis na placki ziemniaczane. Uważa się, iż na ideę ich robienia wpadli Polacy, ale trudno określić dokładny czas, bo potrawa ta znana jest w całej Europie. Pewne jest w zasadzie tyle, iż ziemniaki w europejskiej kuchni, w tym w polskiej, pojawiły się w XVI wieku. Tak więc pomysł na placki ziemniaczane musiał pojawić się mniej więcej w tym okresie.
Jak zrobić puszyste placki ziemniaczane?
Prawie każdy ma swój własny przepis, którym się posługuje. Jak zrobić najlepsze placki ziemniaczane?


Składniki:


1 kg ziemniaków
1 średnia cebula albo 2 małe
2 średnie jajka albo 1 duże
30 g mąki
sól, pieprz
olej rzepakowy.


Wykonanie:
Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Odcisnąć nadmiar wody (np. przekładając je do pieluchy tetrowej, albo na sitku), płyn trzeba odstawić, nie wylewać. Masy należy nie wysuszyć. Dodać mąkę i przyprawy. Ostrożnie wziąć naczynie z płynem i zebrać z dna skrobię ziemniaczaną, którą należy dodać do całości. Wbić jajka. Wymieszać łyżką. Na patelnię nalać trochę oleju, ok. 2 łyżek, rozgrzać i wykładać placki formując je dużą łyżką stołową. Placki powinny być rumiane, niespalone. Smażyć równomiernie po obu stronach.
A czy udadzą się placki ziemniaczane z piekarnika?
Jest to rozwiązanie idealne dla osób, które chcą lub muszą ograniczyć tłuszcz w diecie. Placki ziemniaczane z piekarnika robi się w zasadzie identycznie jak te, które już opisano. Różnica polega na obróbce termicznej.


Wykłada się je łyżką na papier do pieczenia. Można zrezygnować wtedy całkowicie z dodania oliwy albo dodać jej naprawdę niewiele, np. smarując wierzch przy pomocy silikonowego pędzla. Dzięki temu będą bardziej chrupiące, ale też nie można zapominać, iż tłuszcz jest nośnikiem smaku.
Jak zrobić placki ziemniaczane po węgiersku?
Można się też spotkać z nazwą: placki po zbójnicku, ale w obu przypadkach chodzi w sumie o analogiczne przepisy. Placki ziemniaczane po węgiersku są bowiem przygotowane z sosem warzywnym z dodatkiem mięsa lub bez. Same placki wystarczy zrobić wg podanego już przepisu, a do tego przygotować odpowiedni sos, a dokładniej gulasz węgierski.
Składniki:


400 g mięsa z łopatki wieprzowej lub karkówki
2 cebule
1 marchewka
1 czerwona papryka
3 pomidory
4 ząbki czosnku
300 g pieczarek.
tłuszcz do smażenia
przyprawy, np. majeranek, sól, pieprz, słodka papryka.


Wykonanie:


Mięso należy umyć i pokroić w niewielkie kawałki - w poprzek włókien mięśniowych. Natrzeć potrawami i odstawić. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć. Dodać mięso i pieczarki pokrojone w kostkę lub plastry. Smażyć przez 15 minut.
Obrać marchewkę, pokroić cienkie plastry i dodać na patelnię. Smażyć kolejne 5 minut. Dołożyć pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć kolejne kilka minut. Sparzyć pomidory, obrać ze skórki i na koniec dodać do potrawy, podlać wodą w zależności od potrzeb. Doprawić w razie konieczności. Dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie wykładać na lub obok upieczonych lub usmażonych placków ziemniaczanych.
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
To kolejny świetny pomysł na to proste danie. Dzięki różnym dodatkom za każdym razem może to być zupełnie inna potrawa. Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym wystarczy przygotować wg klasycznego przepisu, a sos pieczarkowy zrobić osobno.
Składniki:


500 g pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
tymianek
masło
sól, pieprz
mąka pszenna lub orkiszowa.


Wykonanie:
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki lub kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pieczarki. Smażyć aż pieczarki puszczą sok. Dodać przyprawy. Po kilku minutach dodać trochę wody, jeżeli sok wyparował lub jest go mało. W razie konieczności - przygotować zasmażkę i zagęścić sos.


Jaki jeszcze może być sos do placków ziemniaczanych?
Tutaj tak naprawdę nie ma ograniczeń, a decyduje po prostu to, co nam smakuje. Placki ziemniaczane mogą być bowiem podane także na słodko, np. tylko oprószone cukrem, cukrem pudrem czy ksylitolem, czy też podane z dżemem lub powidłami. jeżeli jednak nie interesuje nas taka wersja i wolimy smaki wytrawne, to można tutaj zaproponować sos do placków ziemniaczanych w postaci np.:


sosu grzybowego,
jogurtu lub śmietany wymieszanej z czosnkiem,
gulaszu warzywnego.


Czy można zrobić placki ziemniaczane bez jajka?
To zagadnienie jest szczególnie istotne, gdy mamy alergię i niestety musimy ów składnik wykluczyć z potraw. Podobnie zresztą, jeżeli jesteśmy weganami. Nie trzeba się jednak obawiać, bo można zrobić placki ziemniaczane bez jajka. W pewnym sensie klei ono całą masę, ale można je zastąpić np. skrobią ziemniaczaną czy purée z warzyw. Może się też sprawdzić dodanie do ciasta oleju w niewielkiej ilości.


Zobacz też: Kupowałam wędlinę, ale już nie muszę. Schab z pończochy na chleb podbija serca moich znajomych
Idź do oryginalnego materiału