Placki są surowe w środku, a na zewnątrz spalone? Dodaj kilka kropel. Wysmażą się w sam raz

kobieta.gazeta.pl 4 dni temu
Zdjęcie: Ric Jacyno /Shutterstock


Przygotowywanie placków ziemniaczanych z pozoru wydaje się zadaniem błahym. Często jednak po ich usmażeniu, okazuje się, iż są surowe w środku. Czemu tak się dzieje i jak temu zaradzić? Podpowiadamy.
Placki ziemniaczane to szybki, prosty w wykonaniu i niezwykle sycący pomysł na obiad lub kolację. Na stałe zagościły w kuchniach wielu z nas, zdobywając nasze podniebienia zarówno w wersji na słodko jak i na słono. Do ich wykonania potrzebujemy tylko kilku składników, a cała procedura przygotowania nie wydaje się być skomplikowana. Problem pojawia się, jednak gdy okazuje się, iż mimo smażenia placki wciąż są surowe w środku.


REKLAMA


Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii


Dlaczego placki ziemniaczane są surowe w środku? najważniejszy jest proces smażenia
Głównym winowajcą, dlaczego placki ziemniaczane mimo złotego koloru z zewnątrz wciąż są surowe w środku, jest kwestia odpowiedniej temperatury i mocy palnika. Aby mieć pewność, iż potrawa wyjdzie idealna, powinniśmy smażyć je na dobrze rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Nie należy również zbyt często ich przewracać. Lepiej poczekać z tym, aż zauważymy, iż placki od spodu już się zarumieniły. Warto zainwestować w patelnię z nieprzywierającą powłoką.


Jak smażyć placki ziemniaczane, żeby nie były surowe? Dodaj kilka kropel
Niektórzy dodają do masy ziemniaczanej kilka kropel lub pół łyżki octu. Okazuje się, iż ten nietypowy dodatek może sprawić, iż placki będą chłonęły mniej tłuszczu podczas smażenia. Warto zaznaczyć, iż ocet nie wpłynie negatywnie na smak placków. Trik ten sprawdzi się też w przypadku przygotowywania innych potraw na rozgrzanym oleju np. faworków. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału