Pizza kołem się toczy

czestochowskie24.pl 18 godzin temu

Chociaż Włosi obchodzą jej święto 17 stycznia, to jej światowy dzień przypada 9 lutego. Dokładnie tego dnia w kalendarzu świąt nietypowych wypada Międzynarodowy Dzień Pizzy. To danie bez wątpienia znają wszyscy. Na całym świecie nie ma miasta, w którym nie byłoby restauracji serwującej ten przepyszny specjał.

W Częstochowie pizzerii nie brakuje. Wśród nich są i takie, które wyróżniają się nie tylko na tle regionu, ale i kraju. Aldona Krężółek-Garycka, właścicielka jednej z częstochowskich pizzerii zdradza, co jej zdaniem wyróżnia tę restaurację na tle konkurencji.

– W Częstochowie nie ma drugiej takiej pizzerii, która nadała szczególne nazwy swoich potraw, związane z objawieniami Maryi. Wszystkie nasze pizze mają włoską nutę, dzięki odpowiednim składnikom. Od niedawna pieczemy też chleb. Naszym specjałem jest pizza z gruszką karmelizowaną w miodzie (jadę do San Giovanni Rotondo). Ona wyróżnia się na tle innych. Polecamy też nasz specjał z borowikami – zachęcała właścicielka pizzerii na Starym Mieście.

Pizzerman, zwany też pizzaiolo to specjalista w sporządzaniu pizzy z dużą dokładnością i powtarzalnością. To właśnie dzięki takiej osobie możemy cieszyć się pysznym smakiem tego specjału, w którym często nie brakuje też serca. Wiktor Szostek, pizzaiolo w jednej w częstochowskich restauracji przyznaje, iż jedną z tajemnic wyjątkowości ich miejsca jest specjalny piec, których w Polsce jest zaledwie kilka.

– Piec jest naszym diamentem. To jest Ferrari wśród pieców. To jest piec hybrydowy na drewno i na gaz. Gaz używamy tylko do rozgrzania pieca, ale cała dusza i smak pizzy pochodzi z drewna i ognia pod nim. Naturalne drewno, które rozpalamy w piecu, nadaje niepowtarzalny smak, co nas może wyróżniać na tle innych pizzerii. Oprócz pieca, który oczywiście jest naszym oczkiem w głowie, najważniejsze jest serce i kunszt, dodawane od nas podczas przygotowania każdej pizzy – mówił Wiktor Szostek.

Istnieje około 50 rodzajów pizzy, w rzeczywistości jednak potrawa doczekała się setek różnych wersji. Wszystko oczywiście jest zależne od kraju, składników oraz pomysłu osoby, która ma ją przygotować. Na zakończenie warto dodać, iż pizza to swoisty geometryczny wybryk. Sama w sobie jest okrągła, jednak dzielimy ją na trójkąty, a pakujemy do kwadratowych pudełek…

Wszystkim pizzożercom tego dnia życzymy smacznego!

BNO

Idź do oryginalnego materiału