​Pij zamiast zielonej herbaty. Koncertowo zbija cukier i ciśnienie

top.pl 3 dni temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Według niektórych badań odsetek Polaków, którzy piją codziennie herbatę, może wynosić nawet... 80 proc. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak wybór jej rodzaju, może wpływać na nasze zdrowie. Właśnie dlatego czasem warto postawić na inne, mniej znane odmiany. Dowiedz się, na co pomaga herbata szafranowa.

Właściwości zdrowotne szafranu

Szafran to jedna z najdroższych przypraw, którą charakteryzuje również wiele adekwatności zdrowotnych. Przede wszystkim wpływa na poziom tzw. złego cholesterolu, czyli frakcji LDL, a dokładniej go obniża. Dodatkowo obniża ciśnienie krwi, co w połączeniu chroni nas przed chorobami serca (miażdżycą, udarem czy zawałem). Druga kwestia to stymulowanie produkcji kwasów żołądkowych przez szafran. Dzięki temu łagodzone są stany zapalne układu pokarmowego czy podrażnienia jelit i żołądka. Pomaga również redukować gazy i wzdęcia.

Sprawdź również: Jedną z najzdrowszych roślin możesz hodować na parapecie. Seniorzy powinni jeść regularnie

Jednak chyba najważniejszą adekwatnością zdrowotną szafranu jest stabilizacja poziomu cukru we krwi oraz zapobieganie wahań glikemii po posiłkach. Właśnie z tego względu powinni włączyć go do swojej diety osoby chorujące na cukrzycę. Ostatnia kwestia to wpływ spożycia szafranu na układ nerwowy. Według niektórych badań może przeciwdziałać rozwojowi Alzhaimera, a także poprawia jakość snu, zwalcza problemy z zasypianiem, poprawia pamięć oraz zdolność do nauki nowych rzeczy. Te wszystkie adekwatności chyba nie pozostawiają złudzeń, iż warto regularnie spożywać szafran np. w postaci herbaty szafranowej.

Sprawdź również: Nie ma lepszego spalacza tłuszczu. Wystarczy, iż dodasz to do kefiru

Jak przygotować herbatę szafranową?

Herbatę szafranową przygotowuje się, oczywiście, z nitek szafranu. Jednak najważniejszy jest sposób jej zaparzenia. W pierwszej kolejności zagotowujemy wodę w czajniku. Następnie do filiżanki wrzucamy 4 lub 5 nitek szafranu i zalewamy przyprawę gorącą, ale nie wrzącą wodą. Zakrywamy filiżankę talerzykiem i odstawiamy na 10-15 minut. Taki napar możemy pić raz dziennie. jeżeli nie za bardzo odpowiada nam smak herbaty szafranowej, dodajmy do niej trochę soku z cytryny lub miodu. Dla fanów ostrzejszych smaków dobrym pomysłem będzie dosypanie przypraw korzennych.

Zobacz też:

Mrozisz truskawki? Uważaj na ten błąd, bo inaczej będą paskudne w smaku

Zapomnij o smugach na lustrze. Ten domowy środek sprawi, iż będzie czyste, jak łza

Te owady więcej nie zbliżą się do okien. Wystarczy, iż spryskasz ramy tym

Idź do oryginalnego materiału