W medycynie naturalnej stosuje się kozieradkę, nazywaną inaczej bożą trawką czy greckim sianem. Pomaga w różnych dolegliwościach, zwłaszcza ze strony układu pokarmowego. Mało komu przyszłoby do głowy, iż może pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Sprawdź rolę tych nasion w procesie odchudzania i dowiedz się, jak przyrządzić z nich napój.
Kozieradka na odchudzanie - dlaczego to działa?
Kozieradka ma adekwatności termogeniczne, przyspieszające metabolizm i proces spalania tłuszczu. Chroni też przed nadmiarem odkładającej się tkanki tłuszczowej, ponieważ ogranicza wchłanianie tłuszczów i węglowodanów.
Te małe nasiona mają dużą zawartość błonnika poprawiającego funkcjonowanie jelit. Dzięki niemu na długo zachowujemy uczucie sytości, dlatego przestajemy podjadać między posiłkami. W związku z tym pozbywamy się dodatkowych kilogramów. Jak zatem zrobić odchudzający napar z kozieradki?
Na początek zalewamy wrzątkiem 2 łyżki nasion kozieradki, wsypanych do szklanki. Następnie przykrywamy naczynie talerzykiem i odstawiamy je na 30 minut. Po tym czasie napar jest gotowy do wypicia. Polecamy jego picie wieczorem, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby parzyć go również rano.
Pamiętajmy jednak, iż sam napar z kozieradki nie wystarczy, aby pozbyć się boczków. Musimy wdrożyć także zbilansowaną dietę oraz treningi.
Kozieradka nie tylko na odchudzanie. Inne zastosowanie nasion
Kozieradka dostarcza organizmowi cennych substancji odżywczych. Mowa o witaminach: A, B6 i C oraz o minerałach tj. żelazo, cynk, magnez i potas. Wspierają one nie tylko układ trawienny, ale też odpornościowy, krwionośny i hormonalny.
Poza tym regularne picie napoju z tych nasion zapewnia zdrowy wygląd skóry, paznokci i włosów. W kosmetyce wykorzystuje się je w orientalnych wcierkach, które pobudzają cebulki do wzrostu.
Kozieradka nadaje się nie tylko do naparu. Możemy wykorzystać zmielone nasiona w kuchni do doprawiania ryżu, sosu i mięs. Dzięki nim potrawy zyskają pikantno-orzechowy posmak.
Zobacz też:
Na sylwestra zrób sałatkę drwala. Goście będą sobie wyrywać talerze z rąk
Fasolę przyrządzaj tylko w ten sposób. Zapomnisz o wzdęciach po jej zjedzeniu
Zamiast sernika wyszedł zakalec? Zamiast wyrzucać, przerób go na coś pysznego