Im prościej, tym smaczniej - to chyba jedna z najważniejszych zasad włoskiej kuchni. Choć dziś rozwodzimy się na temat puchatości brzegów pizzy neapolitańskiej, tajemnicy perfekcji sosu bolognese czy fenomenu lazanii, mało kto wie, iż większość z tych przepisów powstała z czystego pragmatyzmu - lub mniej tajemniczo: z biedy. jeżeli jednak podobnie jak my jesteście fanami wszystkiego, co ma swoje korzenie we Włoszech, z pewnością zachwyci was smak i (proporcjonalnie uboga do liczby składników) historia najbardziej minimalistycznego dnia w dziejach światowych kulinariów.
REKLAMA
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Pomysły na szybki obiad prosto z włoskich stołów. Makaron aglio olio e peperoncino
Spaghetti aglio olio e peperoncino jest jednym z najlepszych dowodów na to, iż nie ilość a jakość składników gwarantuje najlepsze doznania smakowe. Jedni twierdzą, iż to proste danie pochodzi z Lacjum, drudzy uparcie stoją przy stanowisku, iż wymyśliła je ludność zamieszkująca Abruzję, a jeszcze inni nie dadzą się przekonać do niczego innego niż Kampania - ilu Włochów, tyle prawd kulinarnych. Wszyscy zgodni są jednak co do jednego: przepis na aglio olio e peperoncino powstał niejako z przymusu, ogromnej biedy, która dotknęła państwo w XVIII wieku. Co ciekawe, wielu mieszkańców Włoch wciąż nazywa ten makaron "daniem biedoty". Nie mają jednak na myśli niczego złego, bo faktem jest, iż zawojowało podniebienia wszystkich, bez względu na stan majątkowy.
Co skrywa w sobie tajemnicza nazwa aglio olio e peperoncino? adekwatnie nic, bo w daniu znajduje się dokładnie to, co w jego nazwie. W prostym tłumaczeniu włoskie "aglio" oznacza czosnek, "olio" oliwę, a "pepperoncino" papryczkę chili. Do tego makaron typu spaghetti i danie adekwatnie gotowe - choć niektórzy wzbogacają je o dwa tajemnicze składniki.
Szybki obiad bez mięsa: Przepis na spaghetti aglio olio e peperoncino
SKŁADNIKI
makaron spaghetti
oliwa z oliwek extra virgin
8 ząbków czosnku
sól
papryczka chili
opcjonalnie: parmezan, pietruszka
PRZYGOTOWANIE
Do dużego garnka wlej wodę, dodaj łyżkę soli i zagotuj. W międzyczasie obierz ząbki czosnku i pokrój je w cienkie plasterki. Do gotującej się wody włóż makaron, gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zanim go odcedzisz, odlej ok. 1,5 szklanki wody z gotowania.
Na ok. 3 minuty przed końcem gotowania makaronu rozgrzej na patelni 1/2 szklanki oliwy extra virgin. Dodaj czosnek (opcjonalnie także pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chili) i mieszaj, aż nabierze złocistobrązowego koloru. W razie potrzeby zmniejsz ogień, aby się nie spalił.
Gdy czosnek zacznie się rumienić, dodaj odłożoną wcześniej wodę z makaronu. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż sos zmniejszy objętość o 1/3. Odstaw patelnię z ognia. Dodaj ugotowany makaron i mieszaj, aż cały przykryje się sosem.
I voila! Możesz podawać, najlepiej w towarzystwie tartego parmezanu i garści posiekanej pietruszki.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.