Dzieje pigwy sięgają aż do czasów starożytnej Grecji, gdzie symbolizowała miłość i płodność. Rzymianie uznawali ją za afrodyzjak i środek oczyszczający. Do Polski owoc ten trafił już w XV wieku, sadzony głównie w ogrodach dworskich i klasztornych. Na Podlasiu, podobnie jak w reszcie kraju, gwałtownie zyskała praktyczne zastosowanie.
W Rzeczpospolitej szlacheckiej pigwa tradycyjnie była nieodłącznym elementem jesiennych spiżarni. Jej kwaśny miąższ, bogaty w witaminę C, stanowił cenny środek wzmacniający w okresie niedoboru świeżych owoców. Dzisiaj jej przetwory – syropy, nalewki i konfitury – przez cały czas uchodzą za najlepszy, naturalny sposób na poprawę samopoczucia w chłodne miesiące. Na Podlasiu tę tradycję podtrzymuje m.in. produkcja "Specjału Podlaskiego" – aromatycznej nalewki z pigwy. Ale również domowe przetwory z samej pigwy - bez dodatków