W dniu 18.03.2025r. uczniowie klasy 2s w zawodzie technik technologii żywności i klasy 3p w zawodzie cukiernik wzięli udział w wyjeździe do Małopolskiego Centrum Nauki „COGITEON” w Krakowie. Wyjazd ten został zorganizowany w ramach projektu pn. „Turystyczno – Gastronomiczne Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego III” nr FEMP.06.11-IP.01-0117/24”.
W wyjeździe uczestniczyli również uczniowie z Zespołu Szkół im. Komisji Edukacji Narodowej w Kalwarii Zebrzydowskiej, szkoły z która jest partnerem CKZIU Nr 1 w realizacji projektu.
Projekt ten realizowany jest przez Powiat Wadowicki w ramach programu Fundusze Europejskie dla Małopolski 2021 – 2027, Priorytet 6 Fundusze europejskie dla rynku pracy, edukacji i włączenia społecznego, Działanie 6.11 Wsparcie kształcenia zawodowego, typ projektu A. Podniesienie jakości kształcenia zawodowego współfinansowanego ze Środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.
Projekt pn. „Turystyczno – Gastronomiczne Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego III” to dofinansowana z Funduszy Europejskich operacja o znaczeniu strategicznym dla Małopolski.
Wyjazd dla uczniów był całkowicie bezpłatny.
Małopolskie Centrum Nauki „COGITEON” jest instytucją kultury o charakterze innowacyjnym, której celem jest edukacja przez zabawę i angażowanie w samodzielne lub zespołowe eksperymenty naukowe, projekty badawcze i społeczne. Program naszego wyjazdu obejmował zwiedzanie wystawy stałej „Człowiek i jego marzenia”.
Jak się czujesz?
Co nas łączy?
Jak działa świat?
Jak zmieniamy Ziemię?
Jak to sobie wyobrażasz?
To część wystawy, na którą składa się ponad 100 urządzeń interaktywnych zaprojektowanych przez naukowców, ekspertów oraz artystów i rozlokowanych w 5 salach. Każdy z uczestników mógł samodzielnie poeksperymentować i odbyć naukową podróż wśród eksponatów wyjaśniających m.in. działanie ludzkiego organizmu, funkcjonowanie człowieka w społeczeństwie czy wpływ działalności człowieka na świat.
Kolejnym punktem wyjazdu był udział w warsztatach „Laboratorium smaku – Kuchnia przyszłości”. Podczas warsztatów kuchni molekularnej uczestnicy dowiedzieli się, jak ujarzmić ekstremalne zimno, by w mgnieniu oka przygotować ulubione lody lub schłodzić napój. Pod okiem prowadzącego zmienili teksturę czekolady i przygotowali przepyszna bubble tea.