Pierwsze polskie truskawki w tym sezonie. Cena przyprawia o zawrót głowy

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Polskie truskawki - Pyszności; źródło: Adobe


Aromatyczne, słodkie i takie soczyste. Nie znam nikogo, kto nie lubiłby truskawek (oczywiście uczulonym na te owoce serdecznie współczuję). Co roku z niecierpliwością czekam na truskawkowy sezon. Mamy połowę kwietnia, a w sklepach i na bazarach pojawiły się już pierwsze polskie truskawki. Jednak niewielu pozwoli sobie na ich zakup, bo cena przeraża.

Najlepsze truskawki to te prosto z krzaczka. Są wtedy pachnące i soczyste, ale na takie musimy jeszcze trochę poczekać. Niecierpliwi mogą jednak zakupić truskawki w sklepie bądź na targu. Jak co roku w kwietniu można się cieszyć pierwszymi zbiorami truskawek, pochodzącymi z upraw szklarniowych. Warunek? Gruby portfel, bo cena tych popularnych owoców, choćby w dyskontach przyprawia o zawrót głowy.

Czytaj też: Jak rozpoznać polskie truskawki? Nie daj się oszukać producentom

Polskie truskawki – Pyszności; źródło: Adobe Stock

Truskawki pyszne i zdrowe

Truskawki zostały wyhodowane około 300 lat temu przez skrzyżowanie dwóch gatunków poziomek: chilijskiej i wirginijskiej. Eksperyment się powiódł i dziś cieszymy się ich kilkoma tysiącami odmian. Należą do ulubionych owoców Polaków. Kuszą nas smakiem, zapachem i wyglądem. A poza tymi walorami mają mnóstwo prozdrowotnych adekwatności.

W truskawkach znajdziesz witaminy: A, z grupy B, C, E, K, a także kwas foliowy, flawonoidy i antocyjany. Co ciekawe, mają więcej witaminy C, niż owoce cytrusowe, dlatego rewelacyjnie wzmacniają układ odpornościowy. Truskawki to też źródło minerałów: magnezu, potasu, fosforu, wapnia, cynku, manganu i żelaza. Ponadto, zawierają sporo cennego błonnika pokarmowego i są niskokaloryczne. Obecność błonnika reguluje trawienie i przyspiesza przemianę materii.

Owoce te posiadają właściwości oczyszczające i odtruwające. Wszystko za sprawą bromeliny – enzymu, który odpowiada za rozkład białka. Poza tym dzięki zawartości magnezu i potasu regulują pracę serca i układu nerwowego. Dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu i pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu kostnego.

Czytaj też: Dieta z niskim indeksem glikemicznym. Jakie produkty jeść?

Ile kosztują pierwsze polskie truskawki w tym sezonie?

Niestety, wszystko wskazuje na to, iż na truskawkowe szaleństwo musimy jeszcze poczekać. Wszystko przez aktualne ceny owoców, które mogą skutecznie odstraszyć przed ich zakupem. Za 250 gramów truskawek trzeba zapłacić 9,99 złotych, co oznacza, iż kilogram owoców kosztuje aż 40 złotych.

W tamtym roku pierwsze krajowe owoce kosztowały 35 złotych za kilogram. Pocieszające jest to, iż cena będzie spadać, gdy w połowie maja pojawią się truskawki z upraw gruntowych.

Zobacz też, jak zrobić bochenek chleba z oliwkami. Przepis na szybką i prostą przekąskę znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Idź do oryginalnego materiału