Pierś z kurczaka w sosie własnym

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Pierś z kurczaka w sosie własnym to prosty pomysł na szybki obiad. Potrawę zrobisz w kilkanaście minut z kilku składników. Zobacz jak krok po kroku udusić miękką i soczystą pierś z kurczaka w sosie własnym, która gwałtownie znika z talerza.

Pierś z kurczaka pieczona, smażona czy duszona? Jaka jest wasza ulubiona? jeżeli duszona to w jakim sosie? Pomysłów na danie z kurczaka jest wiele. Ja ostatnio robiłam pierś z kurczaka w sosie śmietankowym, która zachwyciła gości. Dziś jeszcze łatwiejszy przepis na pierś z kurczaka duszoną w sosie własnym. Pierś wyszła miękka i soczysta. Palce lizać.
Do tego ziemniaczki, ryż lub kluski śląskie. Nie zapomnij także o surówce. Do obiadu podałam surówkę z marchewki i ogórka kiszonego, która smakowała wyśmienicie. Znasz coś równie szybkiego i smacznego? Kurczak w sosie własnym idealnie sprawdzi się na codzienny obiad lub rodzinne spotkanie. Jestem pewna, iż posmakuje każdemu. Zapraszam po przepis.

Pierś z kurczaka w sosie własnym – składniki.

Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: 130 kcal w 100 g potrawy.

  • 500g piersi z kurczaka *
  • 2 szklanki bulionu lub wody (500ml)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula (mała 100g lub średnia 150g)
  • marchewka (1 średnia sztuka)
  • 1 lub 2 łyżki tłuszczu (smalec gęsi, olej roślinny, masło klarowane)
  • listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • do smaku: 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Dodatkowo: do posypania posiekany koperek lub natka pietruszki.
* Jakość kurczaka to podstawa smaku potrawy. W mojej kuchni używam tylko kurczaka zagrodowego.

Pierś z kurczaka w sosie własnym podana z kluskami ślaskimi.

Sposób wykonania piersi z kurczaka w sosie własnym.

Do przygotowania piersi z kurczaka w sosie własnym potrzebować będziemy: miseczki, garnka z grubym dnem lub dużej patelni. Przed zrobieniem potrawy, dokładnie przeczytaj opis i zaplanuj etapy prac.

Z porcji mięsa pozbywam się błonek i ewentualnych ścięgien lub chrząstek. Płuczę w zimnej wodzie i osuszam papierowym ręcznikiem kuchennym. Kroję w plastry o grubości około 2 – 3 cm. Mięso kroję oczywiście w poprzek włókien. Dzięki temu potrawa będzie delikatna i soczysta. Oprószam do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryką. Dodatkowo możesz oprószyć ziołami prowansalskimi. Całość mieszam, aby przyprawy równomiernie rozeszły się po mięsie. jeżeli masz czas, to odstaw mięso do lodówki na kilka godzin, aby przeszło przyprawami.

Cebulę obieram i kroję w talarki lub kostkę. Czosnek obieram i drobno siekam. Marchewkę obieram i kroję na mniejsze części.

Na patelni rozgrzewam 1 lub 2 łyżki smalcu gęsiego (możesz także użyć smalcu wieprzowego lub oleju roślinnego). Na rozgrzany tłuszcz umieszczam przyprawione kawałki kurczaka i podsmażam na dużym ogniu z obu stron na rumiano łącznie przez około 5 minut. Po 2,5 minuty na każdą stronę. Mięso zarumieniam na zewnątrz, dzięki temu zamykam pory i zachowuję soczystość.

Następnie wyjmuję zarumienione kawałki kurczaka i umieszczam w garnku. Tłuszcz po podsmażaniu kurczaka oczywiście zostawiam na patelni.

Na patelnię wraz z rozgrzanym i aromatycznym tłuszczem po kurczaku, wrzucam cebulkę. Podsmażam na średnim ogniu przez 5 – 6 minut mieszając, aby się nie przypaliła. Pod koniec, gdy cebulka się zarumieni, dodaję posiekany czosnek i całość mieszam. Czosnek podsmażam z cebulką przez 1 do 2 minut.

Gotuję pierś z kurczaka w sosie własnym.

Do garnka z kurczakiem dodaję podsmażoną cebulkę z czosnkiem wraz z tłuszczykiem po smażeniu. Tłuszczyk zawiera wszystkie aromaty potrawy. Dodaję listek laurowy i ziarna ziela angielskiego. Wlewam bulion lub wodę (u mnie woda). Dodaję pokrojoną marchewkę i całość zagotowuję. Gdy wodą się zagotuje, zmniejszam ogień i duszę pod przykryciem przez około 10 – 15 minut, aż mięso będzie miękkie.

Pierś z kurczaka podczas gotowania w sosie własnyn

Co jakiś czas mieszam i przewracam mięsko na druga stronę. Pod koniec duszenia zagęszczam sos mąką ziemniaczaną. W tym celu do szklanki dodaję 5 łyżek gorącej wody z duszenia mięsa i wsypuję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość mieszam, aby nie było grudek. Otrzymuję zahartowaną zawiesinę, którą wlewam do duszącego się mięska. Całość mieszam i gotuję jeszcze przez kilka minut. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam ulubionymi przyprawami.

Soczysta pierś z kurczaka w sosie własnym jest już gotowa.

Życzę smacznego i polecam pozostałe pomysły na pyszne obiady. W tym :

Pierś z kurczaka z piekarnika

Wskazówki.

  • Jeśli chcę zagęścić sos, to dodaję więcej mąki.
  • Możesz także zabielić sos dodając śmietanki 30 % lub śmietany 18%
  • Zamiast smażyć na patelni i dusić w garnku, możesz oczywiście wszystko zrobić w jednym garnku z grubym dnem lub wysokiej patelni. Wystarczy wyjąć na talerz zarumienionego kurczaka na czas rumienienia cebulki z czosnkiem. Następnie zarumienione kawałki ponownie dodajemy do cebulki. Zalewamy wodą i dusimy z przyprawami.
Idź do oryginalnego materiału