Nie od dziś wiadomo, iż Polska pierogami stoi. Najczęściej zajadamy się pierogami ruskimi, z mięsem lub kapustą i grzybami. Warto jednak wiedzieć, iż z farszem można kombinować na wiele różnych sposobów, a dzięki doborze odpowiednich składników stworzymy pyszne, wielkanocne danie. Doskonale sprawdzą się pierogi z białą kiełbasą. Jak je przygotować? Sprawdź przepis Ewy Wachowicz.
REKLAMA
Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]
Pierogi z białą kiełbasą i majerankiem. Przepisy na obiad wielkanocny
Ewa Wachowicz jest jedną z najsłynniejszych polskich ekspertek w dziedzinie gotowania. Od lat prowadzi program "Ewa gotuje", w którym prezentuje autorskie przepisy i dzieli się z Polakami swoimi pomysłami na domowe obiady. Warto zainspirować się nimi przed świętami wielkanocnymi. Doskonałym pomysłem na obiad o tej porze roku będą pierogi z białą kiełbasą. To świetna propozycja na posiłek dla tych, którzy będą mieli już dość jajek z majonezem i sałatki jarzynowej. Przepis jest bardzo prosty.
Zobacz też: W PRL-u były rarytasem. Wielu zapomniało już o tych kotletach. Jak je zrobić? [PRZEPIS]
Obiad wielkanocny: przepisy. Jak zrobić pierogi z białą kiełbasą?
Składniki na ciasto:
dwie szklanki mąki pszennej,
100 mililitrów ciepłej wody,
jajko.
Składniki na farsz:
kilogram białej surowej kiełbasy,
łyżka chrzanu,
jajko,
majeranek,
sól,
pieprz.
Jak się robi pierogi? Przepis na ciasto na pierogi i farsz z białej kiełbasy
Do miski przesiewamy mąkę, dolewamy ciepłej wody i mieszamy wszystko nożem. Gdy zrobią się grudki, dodajemy jajko. Ciasto należy jeszcze chwilę siekać, a później wyrabiamy je rękoma. Gdy będzie gotowe, przykrywamy je ścierką i odstawiamy na około 20 minut, aby "leżakowało".
Gdy ciasto odpoczywa, zabieramy się za kiełbasę. Najpierw należy ją sparzyć wrzątkiem. Gdy już wystygnie, obieramy kiełbasę z osłonki, kroimy na mniejszy kawałki i rozdrabniamy widelcem.
Do miski z mięsem wbijamy jajko, a następnie oprawiamy chrzanem, majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.
Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cienki placek. dzięki szklanki wycinamy okrągłe porcje. Na środek każdego krążka nakładamy porcję farszu i zlepiamy boki. Trzeba uważać, aby pod brzegi nie dostał się farsz, ponieważ w trakcie gotowania pierogi mogą się rozkleić.
Ulepione pierogi wrzucamy do garnka z osoloną wodą, a gdy wypłyną, gotujemy jeszcze przez dwie minuty. Tak przygotowane pierogi najlepiej podawać z przysmażoną cebulką i skwarkami.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.