Świąteczne menu kojarzy się głównie z postnymi daniami, w których królują pierogi, zupa grzybowa, kapusta kiszona, sałatki czy ryby. Jest też druga grupa pyszności – słodkich. Domowe pierniczki z lukrem, makowce, serniki, miodowniki są zawsze mile widziane na uroczystym stole i chętnie konsumowane. A najbardziej wyczekiwanym rarytasem jest bez wątpienia piernik.
Pachnące korzennymi przyprawami ciasto jest wprost rozchwytywane podczas grudniowych świąt. Dzięki tej oryginalnej recepturze stworzysz piernik, który posmakuje wszystkim jeszcze bardziej.
Sekretem jego wyjątkowości jest marchewka. Stąd też nazwa wypieku: piernik marchewkowy. Do ciasta potrzebujesz tylko garstkę startego na tarce korzenia. Różnica w smaku i konsystencji jest na plus.
Przepis na piernik marchewkowy
Lista składników:
1 szklanka oleju
1,5 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki cynamonu
odrobina soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 niepełna szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka miodu
3 jajka
ulubione bakalie (po 1 łyżce: żurawiny, orzechów, skórki pomarańczowej lub śliwek suszonych)
2 średnie marchewki (starte na dużych oczkach)
Wykonanie:
1. Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki.
2. Ubijamy jajka z cukrem na pulchną masę, wlewamy olej i mieszamy.
3. W drugim naczyniu łączymy przesianą mąkę z sodą, proszkiem, odrobiną soli, cynamonem oraz przyprawą do piernika.
4. Etapami przekładamy mąkę z dodatkami, lekko mieszamy szpatułką.
5. Dodajemy pozostałe produkty: miód, marchewkę i ulubione bakalie, łączymy na jednolite ciasto.
6. Przelewamy je do keksówki lub tortownicy (o śr. 24 cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką, pieczemy w temp. 180 st. C. przez ok. 40-50 minut. Wypiek lekko studzimy, wyjmujemy z blaszki i czekamy, aż całkiem ostygnie.