Pierniczki to obowiązkowy wypiek na święta. Obłędnie smakują z taką mieszanką przypraw

g.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: iStock


Pierniczki świąteczne to absolutna klasyka na Boże Narodzenie. W wielu domach pieczenie pierniczków świątecznych to coroczny rytuał, w który zaangażowana jest cała rodzina. Jak zrobić smakowite i aromatyczne pierniczki świąteczne? Podpowiadamy
Pierniczki świąteczne są uwielbiane przez wszystkich. Te małe, niepozorne ciasteczka mogą być zrobione na wiele różnych sposobów, a często receptura przygotowania najbardziej aromatycznych wypieków przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.

REKLAMA







Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe



Pierniki świąteczne - za co je kochamy?
Pierniki świąteczne to jedne z najbardziej ulubionych i wyczekiwanych słodyczy bożonarodzeniowych. Pierniczki mają w sobie to coś, co sprawia, iż je po prostu kochamy. Co dokładnie skrywają? Te niewielkie ciasteczka to doskonałe połączenie aromatycznych przypraw, które zachwycają swoim smakiem i zapachem. Są to m.in. cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir, anyż, kardamon. Przyprawy korzenne, w połączeniu z innymi składnikami, m.in. miodem czy kakao, tworzą wybitną kompozycję, której smak doceniany jest już od setek lat. Jak przygotować najsmaczniejsze pierniczki świąteczne? Skorzystaj z poniższych przepisów i wskazówek, a efekt na pewno Cię zachwyci.


Przepis na pierniczki świąteczne - sekret tkwi w idealnej kompozycji przypraw
Najlepszy przepis na pierniczki świąteczne to taki, który zawiera idealne dobraną kompozycję przypraw korzennych. Choć oczywiście możemy skorzystać z gotowej przyprawy do piernika, którą bez problemu znajdziemy na półkach sklepowych, to warto skomponować ją samodzielnie, co daje gwarancję niepowtarzalnego smaku i aromatu naszych wypieków. Jak samodzielnie przygotować przyprawę do pierników świątecznych? Wypróbuj następującą kombinację:

3 łyżki cynamonu
1 łyżka gałki muszkatołowej
1 łyżka mielonych goździków
1,5 łyżki mielonego imbiru
1 łyżka mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego anyżu
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego

Wszystkie powyższe składniki wystarczy dokładnie ze sobą wymieszać i nasza domowa przyprawa do piernika jest gotowa. Smak samodzielnie przygotowanej przyprawy do piernika można swobodnie modyfikować (np. dodać więcej cynamonu lub pieprzu), aby uzyskać mieszankę, która idealnie wpisze się w nasze preferencje smakowe. Domową przyprawę do piernika można przechowywać np. w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Przepis na świąteczne pierniki - prosty sposób na aromatyczne ciasteczka
Poniżej prosty przepis na świąteczne pierniki, które wykonasz w zaledwie kilka chwil. Do przygotowania aromatycznych pierniczków świątecznych będziesz potrzebować następujących składników:




525 g mąki pszennej
15 g kakao
125 g cukru
150 g miodu płynnego
100 g masła
2 małe jajka
1 i ¼ łyżki przyprawy do piernika
1 i ¼ łyżeczki sody

Sposób przygotowania:
W rondelku umieść miód, cukier i masło i podgrzewaj do momentu, aż składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą. Dodaj przyprawę do piernika, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. W misce umieść mąkę, kakao i sodę. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj jajka i pozostałe składniki z rondelka. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż stanie się elastyczne. Podziel na dwie części. Kolejno każdą z nich rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i zacznij wykrawać pierniczki dzięki foremek. Aromatyczne pierniczki świąteczne z powyższego przepisu piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 6-7 minut. Kiedy pierniczki całkowicie ostygną, udekoruj je według uznania, np. lukrem i kolorową posypką.


Przepis na ciasteczka pierniczki świąteczne dojrzewające
Nasza druga propozycja to przepis na ciasteczka pierniczki świąteczne dojrzewające. Przygotujesz je z następujących składników:

375 g mąki
200 g masła
200 g miodu
115 g cukru
2 małe jajka
1,5 łyżeczki sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:



W rondelku umieść masło, miód i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu do czasu, aż składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą. Masę zdejmij z ognia i wystudź. W misce wymieszaj mąkę, sodę oraz przyprawę do piernika. Do wystudzonej masy miodowo-maślanej dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Delikatnie połącz z suchymi składnikami i zacznij zagniatać ciasto. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wykrój z niego dowolne kształty. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Pierniczki świąteczne piecz w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 10 minut. Wystudzone możesz dowolnie ozdobić.
Idź do oryginalnego materiału