Poznaj prosty przepis na pieczone bez tłuszczu kotlety z buraka. Doskonale nadają się na zdrowy i dietetyczny obiad. Polecam polać je ulubionym sosem np czosnkowym. Kotlety są proste i szybkie w zrobieniu. Wystarczy zetrzeć buraki, wymieszać z innymi składnikami, uformować kotleciki i upiec w piekarniku.
Pieczone kotlety z buraka to typowa wegetariańska kuchnią, która posmakuje także mięsożercom :-). Dla mnie interesująca alternatywa dla potraw mięsnych na obiad. Zobacz jak w prosty sposób wykonać aromatyczne, soczyste i chrupiące kotlety z czerwonych buraków.
Kotlety z buraka – składniki.
Kaloryczność potrawy: 110 kcal w 100g. W 100 g buraka są 43 kalorie.
- 500 g buraków czerwonych (4 mniejsze sztuki)
- 1 jajko
- 3 łyżki chrzanu (świeżo startego, ewentualnie ze słoiczka)
- ząbek czosnku
- 4 łyżki mąki (pszennej lub ziemniaczanej)
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 szczypty soli
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- 2 szczypty papryki czerwonej
Buraczki są bardzo zdrowe i pożywne. Dostarczają naszemu organizmowi cennych witamin, mikro i makroelementów.
Zamiast mąki pszennej oraz bułki tartej możesz użyć zmielonych płatków owsianych.
Sposób wykonania pieczonych kotletów z buraka.
Do przygotowania kotletów z buraka potrzebować będziemy: tarki i piekarnika.
Obrane buraki czerwone ścieram na grubych oczkach tarki. Oprószam solą i odstawiam na 10 minut, aby puściły sok. Koniecznie oprósz teraz solą. W przeciwnym razie masa buraczana będzie za wilgotna. Następnie odciskam z soku. Soku nie wylewam, gdyż jest bardzo zdrowy, a po dodaniu soku z jabłek, także smaczny.
Do pulpy buraczanej dodaję: chrzan, bułkę tartą, mąkę (u mnie ziemniaczana) i wbijam jajko. Ząbek czosnku obieram, siekam drobno i dodaję do masy buraczanej. Całość oprószam świeżo zmielonym pieprzem oraz czerwoną papryką.
Mieszam ręką i formuję kotleciki o dowolnej wielkości (u mnie orzecha włoskiego). Z podanych proporcji otrzymałam 11 kotlecików widocznych na zdjęciu. jeżeli masa będzie zbyt luźna to dodaję trochę mąki lub bułki tartej. Nie dodałam więcej mąki lub bułki tartej. Jedynie mocniej ściskałam kolki buraczane podczas formowania kotlecików.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Układam z odstępem kotleciki z buraka. Piekę kulki jak na zdjęciu, albo spłaszczam je dłonią na grubość około 1,5 cm.
Nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni C. Piekę w temperaturze 180 stopni C z grzałkami góra i dół przez 20 minut. Następnie każdy kotlecik przekładam na drugą sronę i piekę przez kolejne 10 – 15 minut.
Łączny czas pieczenie około 30 – 35 minut.
Kotlety z buraka są już gotowe. Najlepiej oczywiście smakują na ciepło zaraz po upieczeniu. Są wówczas soczyste i oczywiście chrupiące. Mają piękny, intensywnie czerwony kolor. Możesz je obsypać ziołami lub podać z ulubionym sosem np czosnkowym na bazie naturalnego jogurtu.
PS. Kotlety z buraka możesz schować do lodówki, a także zamrozić. Po odgrzaniu, będą przez cały czas smaczne i jędrne.