Pieczarki podczas smażenia często ciemnieją. Co prawda, jest to dość naturalny proces, jednak jeżeli zależy nam, by pozostały one jasne i atrakcyjne wizualnie, musimy jedynie dodać do nich pewien składnik, który z pewnością mamy w swojej kuchni. Dzięki temu zachowają swój kolor i będą prezentowały się bardzo apetycznie. Podpowiadamy, w jaki sposób smażyć pieczarki, by nie ciemniały.
Jak prawidłowo przygotować pieczarki do smażenia?
Pierwszym bardzo ważnym krokiem jest odpowiednie przygotowanie pieczarek. W tym celu musimy prawidłowo je oczyścić. Istotne jest to, aby nie moczyć ich pod bieżącą wodą, gdyż gwałtownie chłoną wodę.
Najlepszym sposobem jest otrzepanie ich z resztek ziemi dzięki pędzelka. Natomiast trudniejsze do usunięcia zanieczyszczenia możemy zmyć dzięki czystej i lekko wilgotnej ściereczki. Pamiętajmy, by oczyścić nie tylko wierzch kapelusza, ale cały grzybek.
Czytaj również: Brzydko pachnie i pcha się do domu. Tak ochronisz przed nim mieszkanie
Ciemnienie pieczarek - co je wywołuje i jak temu zapobiec?
Ciemnienie pieczarek jest naturalnym procesem. Dochodzi do niego na skutek tego, iż enzymy zawarte w grzybach reagują z tlenem, tym samym wywołując zmianę koloru. Często również wynika to z tego, iż pieczarki zmieniają barwę w trakcie smażenia z powodu dużej ilości wody. W momencie, gdy wydziela się ona z grzybów, to sprawia, iż zamiast się smażyć, zaczynają się one gotować.
Możemy jednak zapobiec temu i zadbać o to, by pieczarki miały ładny kolor o jasnej barwie. Wystarczy, iż dobrze rozgrzejemy patelnię i dodamy do niej odpowiedni tłuszcz. Najlepiej używać oleju rzepakowego, który ma wysoką temperaturę dymienia.
Świetnie sprawdzi się również masło klarowane, które dodatkowo wzmocni smak potrawy. Dzięki użyciu odpowiedniego tłuszczu pieczarki gwałtownie odparują wodę i będą się smażyć, a nie gotować. Powinniśmy również unikać solenia ich, ponieważ sól wyciąga wodę, tym samym przyspieszając ciemnienie pieczarek. Z tego powodu najlepiej doprawiać je dopiero na sam koniec smażenia.
Co dodać do pieczarek, aby nie ciemniały? Ten sposób jest niezawodny i łatwy
Istnieje również inny sprawdzony trik, który sprawi, iż pieczarki nie będą ciemniały podczas smażenia. Okazuje się, iż wystarczy dodać jeden składnik, a problem zniknie. Mowa o kilku kroplach soku z cytryny.
Wobec tego, chcąc zadbać o jasną barwę pieczarek, musimy jedynie dodać kilka kropel soku podczas procesu smażenia i gotowe. Dzięki zawartej w nim witaminie C zapobiegniemy ciemnieniu pieczarek. Dobrym sposobem jest również skropienie grzybów sokiem z cytryny, zanim jeszcze wrzucimy je na patelnię.
Zobacz też:
Marchewka w takiej formie jest o niebo lepsza, niż tradycyjna surówka. Cała rodzina się zajada
To najlepsza zupa na odchudzanie. Możesz jeść do woli, a kilogramy polecą w dół
To najlepszy piernik na święta, jaki możesz zrobić. Przygotowania zacznij już teraz