Za tym przedsięwzięciem stoi doświadczone gospodarstwo rybackie – Ośrodek Hodowli Ryb Łososiowatych „Pstrąg Roztoczański”, prowadzone przez Joannę i Adama Krzywoszów – ichtiologów z pasją i miłością do Roztocza.Lokal „Dwa Pstrągi” powstał w grudniu 2024 roku przy ulicy Partyzantów 42 w Zamościu. To nowoczesne bistro połączone ze sklepem, które daje mieszkańcom miasta możliwość codziennego obcowania z tym, co przez lata wypracowano w Bondyrzu – najwyższą jakością ryb i unikalnym podejściem do kulinariów opartych na lokalnych produktach.– Wielu naszych klientów pytało, kiedy będziemy bliżej miasta. Postanowiliśmy zrobić krok naprzód i wyjść naprzeciw potrzebom tych, którzy nie zawsze mogą dotrzeć do naszej restauracji przy stawach – mówi Joanna Krzywosz.„Dwa Pstrągi” to miejsce stworzone z myślą o zabieganych, ale świadomych smakoszach. W ofercie znajdują się kultowe pozycje znane z „Chaty Rybaka” – jak pstrąg pieczony z ziołami i migdałami – oraz nowości, np. letni szaszłyk z pstrąga. Wszystko świeże, przygotowywane na miejscu, zgodnie z zasadą „od stawu do talerza”.PRZECZYTAJ TEŻ: PERŁY BIZNESU 2025: Studio Fryzjerskie „Gabriell” (Mikroprzedsiębiorstwo)W sklepowej części lokalu klienci mogą zaopatrzyć się w ryby surowe, wędzone, marynowane, rybne pasty, sałatki oraz inne specjały kuchni domowej, takie jak pierogi, kotlety rybne czy gołąbki. Każdy produkt to efekt wieloletniego doświadczenia w hodowli i kulinarnej obróbce pstrąga tęczowego.– Zależało nam, by stworzyć miejsce przyjazne, dostępne i smaczne. Takie, do którego chce się wracać po obiad, po zapasy, albo po chwilę oddechu w ogródku w samym centrum miasta – podkreśla Adam Krzywosz.„Dwa Pstrągi” to debiut przemyślany i dojrzały, który powstał na solidnych fundamentach – wiedzy, pasji i dbałości o jakość. Nowa lokalizacja gwałtownie zdobyła uznanie mieszkańców Zamościa i stanowi wzorowy przykład tego, jak można przenieść ducha Roztoczańskiej przyrody i kulinarnej tradycji do miejskiej przestrzeni.Ten debiut nie tylko smakuje – on inspiruje.