Pasztet z wątróbek drobiowych w roli głównej

lubelski.pl 3 godzin temu

Pasztet z wątróbek drobiowych to propozycja na atrakcyjną przystawkę. Można go podać w eleganckich miseczkach lub w postaci apetycznych kulek, wyłożonych na liściach sałaty, w towarzystwie pomidorków koktajlowych i żółtek. Warto przygotować od razu większą ilość, gdyż dobrze się przechowuje w lodówce, przełożony do słoiczków, ciasno ugnieciony, zalany od góry smalcem. Smacznego!

Składniki:

800 g wątróbek drobiowych

400 g słoniny

3 cebule

3 jajka

gałka muszkatołowa

ziele angielskie

pieprz

sól

liście sałaty

pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Po ostudzeniu delikatnie obrać, oddzielając białko od żółtek. Białko drobno posiekać przełożyć na talerzyk.

Słoninę pokroić w kostkę o boku 3-4 cm, smażyć na głębokiej patelni do zeszklenia.

Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, delikatnie obsmażyć na tłuszczu wytopionym ze słoniny. Dodać wątróbki i dalej smażyć na średnim ogniu, aż lekko się zrumienią. Dodać mielony pieprz i ziele angielskie, ostudzić.

Wszystkie składniki zemleć, masę doprawić startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Z pasztetu uformować kulki o wadze ok. 80 g, każdą kulkę obtoczyć w posiekanym białku, lekko spłaszczyć.

* Pasztet można wzbogacić dodając do masy z wątróbek usmażone na oddzielnej patelni pieczarki również przepuszczone przez maszynkę.

Idź do oryginalnego materiału