Panzanella z czerstwego chleba. Sprawdź przepis na sałatkę chlebową z pomidorami. Weganie będą oczarowani połączeniem składników

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Justyna Chrobot/materiały prasowe wydawnictwa Buchmann


Tradycyjna sałatka panzanella to przysmak pochodzący z Włoch. Dominika Targosz proponuje wegańską interpretację przysmaku z pomidorami. Autorka przepisu dodaje, iż nie potrafi zjeść panzanelli bez śpiewania z zachwytu. Według niej najprostsze składniki dają największa przyjemność z jedzenia. Przepis pochodzi z książki „Roślinna sprawa”.

Panzanella – przepis na sałatkę

Liczba porcji: dla 1 osoby,
czas przygotowania: 15 minut,
stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 kromki chleba, poszarpane na duże kawałki,
  • ziarenka kukurydzy z 1 kolby,
  • 1 duży pomidor bawole serce albo 200 g innych, np. pomidorków cherry,
  • 1/2 małej czerwonej cebuli,
  • 1 mały zielony ogórek,
  • duża garść liści bazylii.

Do smaku:

  • oliwa,
  • sól.

Dressing:

  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól.

Jak zrobić panzanellę?

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć ziarenka kukurydzy, posól i smaż, aż zaczną strzelać i zrobią się brunatne.
  2. Dodaj pokrojone pomidory, smaż minutę na dużym ogniu i przełóż do miski.
  3. Wrzuć do niej poszarpany na kawałki chleb (można go wcześniej przypiec), pokrojoną w cienkie paski cebulę i plasterki ogórka.
  4. Wymieszaj składniki dressingu, dodaj do sałatki razem z liśćmi bazylii. Przemieszaj dokładnie i odstaw na chwilę, żeby sok, który puszczą pomidory, wsiąkł w chleb.

Panzanella z czerstwym chlebem

Zamiast kromek przypiekanego świeżego chleba świetnie sprawdza się czerstwy chleb pokrojony w kostkę. Dzięki oliwie z bazylią i octem, wymieszanej z sokiem z pomidorów, powstaje pyszny sos, który namoczy twardsze kawałki chleba.

Czytaj także:

Jak odświeżyć czerstwy chleb? 9 najlepszych sposobów na niemarnowanie bochenek

Światowe Banki Żywności alarmują, iż największymi marnotrawcami żywności są gospodarstwa domowe. W raporcie z 2020 roku podano, iż prawie 54 procent zapytanych Polaków wyrzuca niezjedzoną żywność.

Anna Daniluk

„Roślinna sprawa” – przepisy nie tylko dla wegan

Dominika Targosz w swojej książce proponuje proste i smaczne dania nie tylko dla wegan. Na pożywny obiad można przygotować rozgrzewający dahl z soczewicy z imbirem, kolendrą i kurkumą. Na śniadanie można także przyrządzić twarożek wiejski z tofu, a na wytrawny deser – krakersy wieloziarniste. Miłośnicy słodkich i wyrazistych w smaku wypieków będą zachwyceni gryczanym chlebkiem bananowym.

Przepis z książki „Roślinna sprawa” udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału