Panzanella – przepis na sałatkę
Liczba porcji: dla 1 osoby,
czas przygotowania: 15 minut,
stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 kromki chleba, poszarpane na duże kawałki,
- ziarenka kukurydzy z 1 kolby,
- 1 duży pomidor bawole serce albo 200 g innych, np. pomidorków cherry,
- 1/2 małej czerwonej cebuli,
- 1 mały zielony ogórek,
- duża garść liści bazylii.
Do smaku:
- oliwa,
- sól.
Dressing:
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki octu winnego,
- 1 ząbek czosnku,
- sól.
Jak zrobić panzanellę?
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć ziarenka kukurydzy, posól i smaż, aż zaczną strzelać i zrobią się brunatne.
- Dodaj pokrojone pomidory, smaż minutę na dużym ogniu i przełóż do miski.
- Wrzuć do niej poszarpany na kawałki chleb (można go wcześniej przypiec), pokrojoną w cienkie paski cebulę i plasterki ogórka.
- Wymieszaj składniki dressingu, dodaj do sałatki razem z liśćmi bazylii. Przemieszaj dokładnie i odstaw na chwilę, żeby sok, który puszczą pomidory, wsiąkł w chleb.
Panzanella z czerstwym chlebem
Zamiast kromek przypiekanego świeżego chleba świetnie sprawdza się czerstwy chleb pokrojony w kostkę. Dzięki oliwie z bazylią i octem, wymieszanej z sokiem z pomidorów, powstaje pyszny sos, który namoczy twardsze kawałki chleba.
Czytaj także:
„Roślinna sprawa” – przepisy nie tylko dla wegan
Dominika Targosz w swojej książce proponuje proste i smaczne dania nie tylko dla wegan. Na pożywny obiad można przygotować rozgrzewający dahl z soczewicy z imbirem, kolendrą i kurkumą. Na śniadanie można także przyrządzić twarożek wiejski z tofu, a na wytrawny deser – krakersy wieloziarniste. Miłośnicy słodkich i wyrazistych w smaku wypieków będą zachwyceni gryczanym chlebkiem bananowym.
Przepis z książki „Roślinna sprawa” udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: