Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) rozszerzyła wycofanie ze sprzedaży szeregu wędlin, w tym salami i soppressaty, z powodu ryzyka zanieczyszczenia salmonellą.
Obecnie decyzja dotyczy już 67 produktów oferowanych pod wieloma markami, m.in. Bona, Cosmo’s Smoked Meats, Imperial Meats, Longos, Marini Salumi, Superior Meats oraz Vince’s Cured Meats Corp. Wędliny te były sprzedawane lub dystrybuowane w Kolumbii Brytyjskiej, Manitobie, Ontario, Quebecu i Saskatchewan.
Pełną listę produktów, których dotyczy zawiadomienie można znaleźć na stronie internetowej CFIA.
Według Agencji Zdrowia Publicznego Kanady, do 15 lipca odnotowano 86 przypadków zachorowań – 67 w Albercie i 17 w Ontario. Choć nie zgłoszono żadnych zgonów, dziewięć osób zostało hospitalizowanych. Większość zakażeń miała związek ze spożyciem salami w gotowych kanapkach lub zakupionych w delikatesach.
Salmonella to niebezpieczna bakteria przenoszona drogą pokarmową. Choć u zdrowych osób może wywołać jedynie krótkotrwałe objawy – takie jak gorączka, bóle brzucha, biegunka czy wymioty – u dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży i osób z osłabioną odpornością może prowadzić do poważnych, a choćby zagrażających życiu powikłań.
Eksperci ostrzegają, iż bakteria może rozprzestrzeniać się choćby przez kilka dni lub tygodni po zakażeniu, także u osób bezobjawowych. Dlatego tak ważne jest, by unikać produktów objętych wycofaniem i zachować ostrożność przy zakupie wędlin.
Na podst. Canadian Press