Palce lizać: wspaniały deser pełen pysznej śmietany i lekkiego śniegu na wierzchu

fajnainspiracja.pl 1 miesiąc temu

To pyszne ciasto łączy w sobie smaczne warstwy ciasta, kremu i śniegu, zwieńczone wiórkami czekoladowymi. Idealny wybór na każdą okazję!

Najlepszy przepis na smażone mini kulki mozzarelli – nie przeciekają!

Składniki:

Skorupka:

  • 5 jajek
  • 160 g cukru granulowanego
  • 50 ml wody
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 160 g zwykłej mąki
  • 1 proszek do pieczenia
  • 30 g kakao

Śmietana:

  • 600 ml mleka
  • 80 g cukru kryształu
  • 6 żółtek (120 g)
  • 40 g złotej kolby
  • 40 g zwykłej mąki
  • 250 g masła
  • 80 g cukru pudru

Śnieg:

  • 6 białek jaj (180 g)
  • 200 g cukru granulowanego

Dekoracja:

  • 100 g ciemnej czekolady (74% kakao)

Gnocchi ze szpinakiem i kurczakiem

Procedura:

1) Skorupka. Ostrożnie dodaj wodę, olej i wymieszaj trzepaczką. Przesiej pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj manualnie. Wlej ciasto równomiernie do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-30 minut.

2) Krem: W rondelku zagotować mleko z połową cukru. Pozostały cukier wymieszać z żółtkami, karobem i mąką. Wskazówka: Możesz dodać trochę ciepłego mleka, aby ułatwić mieszanie. Dodaj trochę gorącego mleka do tej masy jajecznej, wymieszaj, a następnie wlej wszystko z powrotem do garnka z resztą mleka i gotuj, aż uzyskasz gęsty budyń. Przelać budyń do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Masło zmiksować z cukrem pudrem i stopniowo dodawać ubitą masę budyniową. Ostudzone ciasto włożyć z powrotem do formy, posmarować budyniem i schłodzić.

3) Śnieg. Następnie dalej ubijać je mikserem, aż ostygną i powstanie twardy śnieg. Rozłóż śnieg równomiernie na kremie i pozostaw do zastygnięcia w lodówce.

4)Podawanie.

https://primainspirace.cz/2023/10/26/domaci-orechove-laskonky-s-parizskym-kremem/

Życzę smacznego!

Idź do oryginalnego materiału