Pączki na jogurcie naturalnym

ania-gotuje.pl 1 rok temu

Moje pączki na jogurcie naturalnym są pulchne i mięciutkie. Zrobisz je bez drożdży i miksera. Idealne dla zapracowanych osób, gdyż wykonasz je w 15 minut. Smakują dzieciom oraz dorosłym i oczywiście gwałtownie znikają ze stołu.

Gdy zbliża się tłusty czwartek, myślami jestem przy pączkach i faworkach. Oczywiście domowe wyroby są najlepsze. Tym razem zapraszam na szybkie pączki na jogurcie, które zrobisz w zaledwie kilkanaście minut. A do tego gwałtownie się smażą. Pączki są bardzo proste w zrobieniu, ale ważne są szczegóły wykonania. Zastanawiasz się pewnie czy pączusie długo zachowują świeżość? Jak długo i w jakiej temperaturze smażyć pączki? Jakiej mąki użyć? Zapraszam po sprawdzony przepis.

Pączki na jogurcie – składniki:

Kaloryczność: 360 kcal w 100 g. Szklanka to pojemność 250 ml.
Z podanych składników otrzymasz około 25 – 30 pączusi.

  • 300 g mąki pszennej ( 2 szklanki) typ 450 lub 500
  • 250 g jogurtu naturalnego (4/5 szklanki) o temperaturze pokojowej
  • 3 jajka (średnie rozmiar L) o temperaturze pokojowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki cukru pudru ( 25 g)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mocnego alkoholu, aby pączki nie chłonęły tłuszczu (ewentualnie 1 łyżkę octu spirytusowego 10%)

Dodatkowo:

  • 500 g dobrego smalcu lub 500 ml oleju do smażenia
  • cukier puder do oprószenia pączusiów

Moje wskazówki:

  • Składniki na pączki wymagają odpowiedniej temperatury. Jogurt naturalny oraz jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Dlatego wyjmij je z lodówki na minimum jedną godzinę przed wykonywaniem ciasta.
  • Do smażenia używam najczęściej smalcu lub pół na pół smalcu i oleju.
  • Pączki możecie też zrobić na bazie serka homogenizowanego: https://ania-gotuje.pl/przepis/szybkie-paczki-w-5-minut-z-serkiem-homogenizowanym/

100 letni przepis babci na pączki

Sposób wykonania pączków na jogurcie naturalnym.

Do przygotowania pączków potrzebne nam będą: miski, łyżki cedzakowej, rondel z grubym dnem lub głębokiej patelni.

Krok 1

Do miski przesiewam mąkę pszenną, wlewam jogurt naturalny i wbijam jajka. Oczywiści jogurt i jajka są w temperaturze pokojowej. Następnie wsypuję cukier puder, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Wlewam także 1 łyżkę mocnego alkoholu lub octu spirytusowego.
Wszystko mieszam dzięki łyżki lub trzepaczki przez kilka minut, aż otrzymam jednolite, kleiste i gęste ciasto bez grudek. Możesz też użyć miksera na średnich obrotach przez około 60 sekund.

Krok 2

W rondelku rozgrzewam tłuszcz (smalec lub olej) do temperatury 175 – 180 stopni C. Kawałek ciasta wrzucam na rozgrzany olej. jeżeli od razu wypłynie i zacznie się smażyć, to temperatura jest odpowiednia.

Za pomocą jednej łyżki nabieram porcję ciasta, a dzięki drugiej zdejmuję na rozgrzany olej i smażę z każdej strony na rumiano łącznie przez około 3 – 4 minuty. Pączki zaokrąglają się i rosną podczas smażenia. Same obracają się, dlatego ważne jest aby naraz nie wrzucać za dużo porcji. Pod koniec smażenia możesz dla pewności wyłowić jednego pączusia i przekroić go na pół. Zobaczysz, czy są już gotowe.

Usmażone pączusie wyławiam łyżką cedzakową i odstawiam na ręcznik papierowy w celu wchłonięcia nadmiaru tłuszczu ze smażenia.

Otrzymuje pączusie o wielkości niedużego orzecha włoskiego. Po ostudzeniu oprószam cukrem pudrem. Możesz także oprószyć kakao. jeżeli lubisz, możesz pączusie nadziać ulubionymi dodatkami: budyniem, marmoladą, masą czekoladową lub orzechową, kajmakiem …

Pączki smakują najlepiej zaraz po zrobieniu. Błyskawicznie znikają z talerza. Moje dzieci i mąż przepadają za nimi.

Gorąco polecam też moje pączki z serkiem mascarpone: https://ania-gotuje.pl/przepis/paczki-z-mascarpone/

Moje wskazówki podczas smażenia pączusiów

  • Ciasto do pieczenia pączków musi mieć temperaturę otoczenia.
  • Temperatura tłuszczu do smażenia pączków powinna oscylować w okolicy 175 – 180 stopni C. Dobrze mieć specjalny termometr. jeżeli nie masz, to tak jak opisałam zrób test na początku poprzez wrzucenie małego kawałka ciasta. Musi wypłynąć i od razu zacząć się smażyć. Tłuszcz oczywiście powinien być świeży.
  • Jeśli po 3 – 4 minutach pączki są surowe w środku, to oznacza, iż temperatura tłuszczu jest za niska lub ciasto jest zimne (np zimne produkty z lodówki)
  • Jeśli przed upływem 3 – 4 minut pączki rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika, gdyż prawdopodobnie temperatura tłuszczu jest za wysoka.
  • Pączki smażę partiami, aż do wyczerpania ciasta.

Życzę smacznego!

Idź do oryginalnego materiału