Pachnące ciastka korzenne na Boże Narodzenie. Prosty przepis na świąteczny klimat

g.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: Spirins / iStock


Ciastka korzenne to smaczna maślano-krucha propozycja na rodzinne wieczory. Szukasz prostego przepisu, który można zrealizować razem z dziećmi? Sprawdź, jak krok po kroku przygotujesz ciastka korzenne jak ze sklepu.
Okres przedświąteczny to nie tylko gorączkowe przygotowania do Wigilii, ale też czas na budowanie rodzinnych więzi. Dzieci uwielbiają domowe wypieki, a dekoracja domowych ciasteczek pobudza ich wyobraźnię i uczy samodzielności. Jak przygotować aromatyczne smakołyki na święta? Sprawdź nasz przepis na ciastka korzenne i szykuj się na rodzinny wieczór.


REKLAMA


Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe


Ciastka korzenne przepis - lista produktów
Oto składniki, których potrzebujesz do przygotowania świątecznych ciastek korzennych:


1 szklanka mąki pszennej
pół kostki masła
1 jajko
pół łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki stołowe cukru trzcinowego (może być też zwykły)
szczypta soli i pieprzu
1 łyżka stołowa kakao
1 łyżka stołowa cynamonu
pół łyżeczki kardamonu


Ciastka korzenne - przepis sprawdzony krok po kroku
Przygotowanie ciasteczek korzennych zajmuje około 20 minut, z czego kwadrans to czas pieczenia. Z naszym przepisem powinno ci wyjść mniej więcej 15 sporych ciastek. Jedno ciasteczko ma około 110 kcal.
Ciastka korzenne - sposób przygotowania:


Do dużej miski wsyp mąkę, wbij też jajko. Pół kostki masła pokrój na małe kawałki i również dodaj do miski. Następnie dosyp pół łyżeczki sody oraz przyprawy (może być też przyprawa do pierników). Do miski dodaj pieprz i sól. Na koniec cukier.
Wszystkie podane składniki wymieszaj, a następnie wyrób gładkie, jednolite ciasto. Możesz użyć miksera lub wyrobić ciasto dłońmi. Po kilku minutach powinna powstać okrągła bryła, którą należy zawinąć w plastikowy worek i odłożyć na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu wyjmij bryłę z folii i połóż na stolnicy. Blat oprósz mąką.
Ciasto rozwałkuj na grubość 6 mm. Teraz weź okrągłą foremkę (dobrze sprawdzi się też zwykła szklanka) i powycinaj ciastka.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej ciastka. Każde ciastko posmaruj odrobiną mleka i posyp cukrem. Możesz też zostawić ciasto w wersji sauté po to, aby potem dzieci mogły ozdobić je kolorowym lukrem.


Ciastka korzenne jak ze sklepu - etap pieczenia
Formę z ciastkami wstaw do piekarnika (temperatura 170 stopni). Ciastka powinny być gotowe już po 15 minutach (lub wcześniej, należy obserwować stopień zarumienienia). Po upieczeniu ciastka wyjmij i odstaw do wystudzenia. Potem możesz je udekorować lukrem i ulubioną posypką. Gotowe ciastka przechowuj w folii spożywczej w szczelnie zamykanym pojemniku. Ciastka korzenne w tym wydaniu będą nadawały się do zjedzenia przez kolejnych pięć dni.
Idź do oryginalnego materiału