Cynamonki truskawkowe to puszyste drożdżówki idealne na majówkę — pachnące cynamonem, pełne soczystych truskawek i absolutnie nie do odparcia. Świetnie sprawdzą się na piknik, leniwe śniadanie na tarasie albo jako słodka nagroda po majówkowym spacerze.
Cynamonki truskawkowe – najlepsze drożdżówki na majówkę
Cynamonki truskawkowe to — moim skromnym, ale słusznym zdaniem — idealne bułeczki na majówkę. Pachną wiosną, smakują latem, a wyglądają tak, iż trudno przejść obok nich obojętnie. Sprawdziłam — nie da się.
Uwielbiam drożdżowe wypieki, choćby te, które rosną w nocy jak tajne stowarzyszenia. Tym razem jednak nie było opcji na nocne wyrastanie, bo moja lodówka była zapchana po brzegi. Dlatego ciasto wyrobiłam z samego rana — tak wcześnie, iż choćby sąsiedzi jeszcze chrapali — a cynamonki zniknęły sukcesywnie w ciągu dnia, jedna po drugiej, niczym dobre postanowienia noworoczne.
Cynamonki truskawkowe to moja wiosenna wariacja na temat klasycznych ślimaczków: puszyste, pachnące cynamonem i wzbogacone o soczyste kawałki truskawek. Bo jak już grzeszyć — to z rozmachem!
Cynamonki truskawkowe – pachną, kuszą i znikają szybciej niż majowe słońce!
Bardzo lubię drożdżowe ciasto z dodatkiem cynamonu albo kardamonu. Używam tych przypraw zamiennie albo… obu naraz, bo kto by się ograniczał? Zadziwiające jest to, jak świetnie cynamon i kardamon dogadują się z owocami — i wcale nie mówię tylko o klasycznych jabłkach!
Jeśli jeszcze nie testowaliście jagodowych ślimaczków z nutą cynamonu, to naprawdę nie wiem, na co czekacie — gorąco polecam! A jeżeli chcecie trochę zaszaleć, to choćby w przepisie na cynamonki truskawkowe możecie podmienić cynamon na kardamon. Mało tego — możecie wtedy z dumą nazwać je kardamonkami truskawkowymi. Brzmi fancy? Smakuje jeszcze lepiej!
Drożdżowe bułeczki z truskawkami i aromatyczną nutą cynamonu (albo kardamonu, jeżeli macie ochotę na odrobinę orientu) to idealna opcja na słodką chwilę relaksu. Pachną tak obłędnie, iż sąsiedzi mogą zacząć zaglądać przez okna. Pieczecie na własną odpowiedzialność!
Uwaga! Te cynamonki znikają szybciej niż zdążycie powiedzieć „jeszcze tylko jeden”! Zaleca się podwójną porcję… albo dobrą wymówkę.

Bułeczki drożdżowe z cynamonem i truskawkami
DrukujSkładniki:
750 g mąki pszennej
100 g cukru + 100 g cukru do nadzienia
600 ml mleka, lekko podgrzanego
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g masła + 80 g miękkiego masła
1½ łyżki cynamonu
400 g truskawek
1 jajko, roztrzepane
4 łyżki cukru perłowego do posypania
½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Odwazyć mąkę do misy robota. Zrobić wgłębienie w mące. Rozpuścić drożdże w 200 ml lekko podgrzanego mleka z 2 łyżkami cukru. Wlać mieszankę do wgłębienia i mieszać, aż powstanie masa o konsystencji kwaśnej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
- Po tym czasie dodać resztę cukru, ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli i zagnieść elastyczne ciasto. Następnie dodawać po kawałku miękkie masło i wyrabiać, aż całkowicie się wchłonie. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po wyrośnięciu wyłożyć ciasto na blat lekko oprószony mąką. Złożyć kilka razy w "kopertę" i pozostawić na 10 minut, aby odpoczęło. Podzielić ciasto na dwie równe części. Każdą rozwałkować na placek o grubości 0,5–0,7 cm.
- W miseczce utrzeć 100 g cukru z cynamonem. Posmarować połową nadzienia pierwszy placek, ułożyć na nim pokrojone truskawki, zwinąć w rulon i pokroić na kawałki o grubości około 3 cm. Podobnie postąpić z drugim plackiem.
- Przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Układać bułeczki w odstępach, po 12 na każdej blasze i każdą lekko spłaszczyć. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem perłowym. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
- Nagrzać piekarnik z termoobiegiem do 230ºC. Wstawić pierwszą blachę i piec 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec jeszcze 5–7 minut, aż bułeczki ładnie się zrumienią. Upieczone cynamonki truskawkowe ostudzić na metalowej kratce. Smacznego!