Bardzo jesienna. Już tam pal licho sama dynia, ale i rodzynki i orzechy i cynamon robią fajny klimat. A, no i miód, którego miałam nie dodawać. W trakcie robienia owsianki myślałam, iż całość wyjdzie za słodka (bo rodzynki, bo dynia). Nic z tych rzeczy. Miód był jednak niezbędny. Aczkolwiek nie szalejcie za bardzo z jego ilością. No chyba, iż macie potrzebę.
Napiszę jeszcze coś na temat przepisów z puree z dyni, bo często mnie to gryzie. Co dokładnie? Ano fakt, iż trzeba je mieć w lodówce. Gotowe. Bo pewnie część z Was, wchodząc na bloga, ma nadzieję na szybkie danie z dynią. Czasami to się uda, to fakt, ale jednak częściej potrzebne jest puree, które najpierw trzeba zrobić. Nie jest jakoś bardzo czasochłonne, nie jest pracochłonne prawie wcale, ale zrobić je trzeba. Polecam Wam więc upiec dynię w większej ilości. Pamiętajcie tylko, żeby gotowego purre nie trzymać za długo w lodówce, bo lubi skisnąć. Ja je trzymam maksymalnie 4 dni. Możecie je oczywiście także zawekować albo zamrozić. A potem już możecie jechać z koksem. Bo takie puree jest świetne do ciast, babeczek, do sosów, zup, klusek, naleśników i innych racuchów.
Owsianka z dynią, rodzynkami i orzechami jest naprawdę przepyszna. Jest rozgrzewająca, słodka, sycąca. Na jesienne śniadania jest jak znalazł, o ile rano macie luźne 10 minut. I puree, ekhm.
Jeżeli chodzi o dobór składników, nie musicie ściśle się trzymać mojego pomysłu. Zamiast rodzynek, dajcie inne suszone owoce. Zamiast orzechów włoskich – laskowe, nerkowca, migdały. Dla mnie jednak włoskie wygrywają w tym zestawieniu. W zestawieniu z dynią, rodzynkami i cynamonem.
Wczoraj upiekłam kolejną dynię, przerobiłam ją na puree i trochę korci mnie zrobienie nocnej owsianki z dynią. Muszę pomyśleć nad składnikami. Z drugiej strony mam jednak opory, bo jesienią lepiej wchodzą owsianki na ciepło. No nic, przemielę to sobie w głowie. Jak coś wyczaruję, na pewno Wam o tym napiszę.
Do następnego.
Miary objętości na blogu:
szklanka 250 ml, łyżeczka 5 ml, łyżka 15 ml.
Składniki:
1 szklanka mleka (ja użyłam napoju owsianego)
5 łyżek płatków owsianych górskich
1 czubata łyżka puree z dyni
1 łyżka rodzynek
3 połówki łuskanych orzechów włoskich
szczypta cynamonu
pół łyżeczki miodu (lub więcej)
(przepis na 1 dużą porcję)
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy do niego płatki, gotujemy je na wolnym ogniu około 8-10 minut, płatki muszą wchłonąć mleko. Pamiętajcie o częstym mieszaniu owsianki. W połowie gotowania dodajemy rodzynki, poszatkowane orzechy i cynamon. Mieszamy, mieszamy, mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy puree z dyni (tak, znowu mieszamy). Gotową owsiankę przekładamy do miski, polewamy miodem.
Podobne przepisy:
Kakaowa owsianka z bananem i orzechami
Owsianka z bananem i masłem orzechowym
Owsianka z gruszkami i żurawiną
Owsianka z kawą zbożową
Owsianka z gruszkami i rodzynkami
Owsianka z bananami i orzechami
Owsianka z prażonym jabłkiem
Owsianka z gruszką i masłem orzechowym