15 września 2025 r. w siedzibie Zakładu Aktywności Zawodowej w Pile, przy alei Powstańców Wielkopolskich 182, odbyło się uroczyste otwarcie nowego działu gastronomicznego pod nazwą „Kuchnia w Lesie”. Nowa kuchnia została zaprojektowana tak, aby mogły w niej pracować osoby z różnymi niepełnosprawnościami, co pozwoli stworzyć nowy fragment pilskiego rynku pracy i jednocześnie atrakcyjną ofertę dla mieszkańców.
Jak podkreśliła prezydent Piły Beata Dudzińska, otwarcie „Kuchni w Lesie” to bardzo istotny krok w przemianach obiektów przy alei Powstańców. Zaznaczyła, iż jest to szansa dla osób, którym trudniej odnaleźć się na rynku pracy z powodu braku odpowiednio dostosowanych miejsc zatrudnienia. Prezydent zwróciła również uwagę, iż otwarcie kuchni to początek dalszych zmian w dawnym kompleksie „Tarcza”. Obok kuchni i stołówki powstaje świetlica socjoterapeutyczna, a w sąsiedztwie znajdą się również siedziby Straży Miejskiej oraz Centrum Zarządzania Kryzysowego.
– To bardzo istotny krok w przemiany tych obiektów przy alei Powstańców Wielkopolskich. Dzisiaj szansa dla osób, którym z natury trudniej, często są wykluczone z rynku pracy, ponieważ nie ma dla nich przystosowanej przestrzeni. Kuchnia, którą dziś otwieramy będzie przystosowana dla osób z szeregiem niepełnosprawności. Więc z jednej strony będzie to nowy fragment pilskiego rynku pracy, a z drugiej strony wierzę, iż dobra oferta dla mieszkańców. To nie ostatnia zmiana w dawnej Tarczy, ponieważ dojrzewa bardzo mocno sąsiadka kuchni i stołówki, czyli świetlica socjoterapeutyczna. To też sposób na rozwiązywanie trochę innych problemów, ale wierzę, iż obie te przestrzenie będą żyły we wzajemnej symbiozie. Obok w budynku swoje miejsce znajdzie również Straż Miejska oraz Centrum Zarządzania Kryzysowego – mówi Beata Dudzińska, prezydent Piły.
Natomiast Mieczysław Augustyn podkreśliła, iż nowa kuchnia ZAZ to miejsce, w którym przygotowywane posiłki będą miały „smak solidarności i dobroci”, ponieważ ich zakup wspiera zatrudnienie osób z niepełnosprawnościami.
– Zyskaliśmy ostrogi w hotelu Arche, a teraz już na swoim. Mamy nadzieję rozwijać tę działalność i wszystkich Państwa, którzy myślicie o zorganizowaniu jakiegoś eventu w Pile spotkania, zachęcam, żeby zobaczyć ofertę Zakładu Aktywności Zawodowej, bo posiłek stąd będzie miał na pewno specyficzny, lepszy smak. To będzie smak Waszej dobroci, to będzie smak Waszej solidarności, bo dzięki Wam być może jeszcze więcej osób niepełnosprawnych będzie mogło tutaj pracować – dodaje Mieczysław Augustyn, prezes Stowarzyszenia Pomocy Humanitarnej, który prowadzi Zakład Aktywności Zawodowej.
Obecnie kuchnia obsługuje już ok. 150 posiłków dziennie dla MOPS-u i świetlic socjoterapeutycznych, a jej moce produkcyjne pozwalają na dalszy rozwój działalności i obsługę wydarzeń w Pile. Przy kuchni jest sala na 50 osób, z wyjściem – wprost do lasu.
Inwestycja wystartowała w 2023 roku i była realizowana przez firmę Thermbau. Jej całkowity koszt wyniósł około 3,4 mln zł. Z tej sumy gmina przeznaczyła 1,5 mln zł na budowę kuchni, przy czym wsparcie finansowe zapewniły także Fundusze Norweskie. Dodatkowo 1,4 mln zł dofinansowania pochodziło z budżetu Samorządu Województwa Wielkopolskiego.
Podczas otwarcia kuchni serwowano dziś: aromatyczną zupę dyniową, tradycyjny polski schabowy, a na deser ciasto i kawa.
Sebastian Daukszewicz























































