Oto przepisy na nalewki z malin, wiśni i derenia, które trzeba znać. Jesień to czas na zrobienie własnej nalewki

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: 123rf


Przy wiejskiej drodze albo w lesie czy własnym ogródku można znaleźć prawdziwe skarby do wykorzystania w nalewkach. Przepisy są dość proste, choć przyda się nieco cierpliwości. Będzie tanio, zdrowo i smacznie. Owoce dojrzewające w środku lata i jesienią znakomicie sprawdzają się do przygotowania zdrowotnych nalewek. Którą zatem przygotujesz? Nalewkę z dzikiej róży, leśnych malin czy czarnego bzu? Są i takie owoce, które koniecznie najpierw trzeba przemrozić. Przepisy na nalewki, które podpowiadamy, uwzględniają zarówno owoce z przydomowych sadów, poboczy dróg, jak i pobliskich lasów. Możesz je łączyć.

Nalewki na jesień. Z czego w sierpniu i wrześniu można zrobić nalewkę?

Czasem wystarczy przejść się wiejską drogą albo zajrzeć do lasu, by zebrać owoce nadające się do nalewki. Będą to na przykład (w różnych okresach lata i jesieni):

  • dzika róża
  • jarzębina
  • aronia
  • jeżyny
  • maliny
  • czeremcha amerykańska
  • młode pędy sosny
  • poziomki
  • dereń
  • śliwka
  • tarnina

Przepis na nalewkę. Niektóre owoce warto zamrozić

Są owoce, które w pierwszej kolejności wymagają, by je zamrozić. Aronię wystarczy na dobę, ale na przykład dereń, owoce tarniny czy jarzębina w zamrażalniku powinny spędzić do 2 tygodni. Mrożenie sprawi, iż pozbędziemy się cierpkiego, gorzkiego posmaku.

Owoce opłucz, a następnie osusz i zamknij w woreczku strunowym. Tak przygotowane mą być poddane mrożeniu i potem będą gotowe do dalszych działań.

Idź do oryginalnego materiału