Nalewki na jesień. Z czego w sierpniu i wrześniu można zrobić nalewkę?
Czasem wystarczy przejść się wiejską drogą albo zajrzeć do lasu, by zebrać owoce nadające się do nalewki. Będą to na przykład (w różnych okresach lata i jesieni):
- dzika róża
- jarzębina
- aronia
- jeżyny
- maliny
- czeremcha amerykańska
- młode pędy sosny
- poziomki
- dereń
- śliwka
- tarnina
Przepis na nalewkę. Niektóre owoce warto zamrozić
Są owoce, które w pierwszej kolejności wymagają, by je zamrozić. Aronię wystarczy na dobę, ale na przykład dereń, owoce tarniny czy jarzębina w zamrażalniku powinny spędzić do 2 tygodni. Mrożenie sprawi, iż pozbędziemy się cierpkiego, gorzkiego posmaku.
Owoce opłucz, a następnie osusz i zamknij w woreczku strunowym. Tak przygotowane mą być poddane mrożeniu i potem będą gotowe do dalszych działań.