Sos chrzanowy – przepis na ciepło
Liczba porcji: dla 5-6 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 100 g świeżego chrzanu,
- 20 g wywaru mięsnego,
- 100 ml śmietany,
- 2 ugotowane na twardo żółtka,
- 3 g soli,
- 3 g cukru,
- 30 ml soku z cytryny.
Jak zrobić sos chrzanowy?
- Korzeń chrzanu należy umyć, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce.
- Chrzan należy połączyć z gorącym wywarem i zahartowaną śmietaną.
- Żółtka ugotowane na twardo trzeba przetrzeć przez sitko i połączyć z chrzanem.
- Sos chrzanowy na koniec trzeba doprawić solą, cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
- Zanim sos zostanie zaserwowany, należy odstawić go do ochłodzenia.
Zobacz także: Sos czosnkowy dla fanów ostrych smaków. Przepis na wyśmienity przysmak do frytek, pizzy i kebabu
Sposób podania sosu
Sos chrzanowy świetnie smakuje na ciepło, ale nie na gorąco. Można podawać go jajek na twardo, do pieczonej białej kiełbasy, ugotowanych ryb, pieczonej szynki i potraw w galarecie np.: zimnych nóżek.
Dodatek chrzanowy do pieczeni
Warto wiedzieć, iż sos chrzanowy można zrobić także na zimno. W tym przypadku świeżo starty korzeń chrzanu łączy się ze startymi jabłkami, śmietaną i przyprawia do smaku solą, cukrem i zakwasza sokiem z cytryny. Taki sos chrzanowy jest łagodniejszy w smaku dzięki jabłku. Można podawać go do pieczonego mięsa lub dań z grilla.
Czytaj także: Rozgrzewająca zupa chrzanowa. Idealny przepis nie tylko na Wielkanoc. Pyszne danie z białą kiełbasą
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: