Ostry sos chrzanowy do mięsa. Przepis na tradycyjne zastosowanie chrzanu. Zobacz naszą wielkanocną propozycję

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/bhofack2/zdjęcie ilustracyjne


Sos chrzanowy najczęściej podawany jest do sztuki mięsa. Szczególnie podawany jest w czasie świąt wielkanocnych do białej kiełbasy albo wędliny ze święconki. Do przygotowania sosu przyda się świeżo starty korzeń chrzanu. Podpowiadamy, jak zrobić domowy sos chrzanowy do obiadu lub śniadania wielkanocnego.

Sos chrzanowy – przepis na ciepło

Liczba porcji: dla 5-6 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g świeżego chrzanu,
  • 20 g wywaru mięsnego,
  • 100 ml śmietany,
  • 2 ugotowane na twardo żółtka,
  • 3 g soli,
  • 3 g cukru,
  • 30 ml soku z cytryny.

Jak zrobić sos chrzanowy?

  1. Korzeń chrzanu należy umyć, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce.
  2. Chrzan należy połączyć z gorącym wywarem i zahartowaną śmietaną.
  3. Żółtka ugotowane na twardo trzeba przetrzeć przez sitko i połączyć z chrzanem.
  4. Sos chrzanowy na koniec trzeba doprawić solą, cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
  5. Zanim sos zostanie zaserwowany, należy odstawić go do ochłodzenia.

Zobacz także: Sos czosnkowy dla fanów ostrych smaków. Przepis na wyśmienity przysmak do frytek, pizzy i kebabu

Sposób podania sosu

Sos chrzanowy świetnie smakuje na ciepło, ale nie na gorąco. Można podawać go jajek na twardo, do pieczonej białej kiełbasy, ugotowanych ryb, pieczonej szynki i potraw w galarecie np.: zimnych nóżek.

Dodatek chrzanowy do pieczeni

Warto wiedzieć, iż sos chrzanowy można zrobić także na zimno. W tym przypadku świeżo starty korzeń chrzanu łączy się ze startymi jabłkami, śmietaną i przyprawia do smaku solą, cukrem i zakwasza sokiem z cytryny. Taki sos chrzanowy jest łagodniejszy w smaku dzięki jabłku. Można podawać go do pieczonego mięsa lub dań z grilla.

Czytaj także: Rozgrzewająca zupa chrzanowa. Idealny przepis nie tylko na Wielkanoc. Pyszne danie z białą kiełbasą

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału