Ryby to danie, po który najchętniej sięgasz w piątki i podczas Świąt Bożego Narodzenia. Przyrządzone na różne sposoby, smakują wspaniale. Jednak jest pewien element, który psuje całą przyjemność ze spożywania tego dania. To ości w rybie. Na szczęście, możesz się ich pozbyć w bardzo prosty sposób.
Ości w rybie – prawdziwa udręka miłośników tego dania
Jaki jest największy koszmar, związany ze spożywaniem ulubionych ryb? To oczywiście ości w rybie. Jedne są większe i łatwiejsze do oddzielenia od mięsa, a drugie drobniejsze, przez co ich wyjmowanie to czynność dla tej cierpliwej grupy osób. Oczywiście, w wielu sklepach można kupić filety z danej ryby. Jednak i tu, czasem zdarzają się drobne ości, które w pewnym stopniu niszczą całą przyjemność z jedzenia ryby. Są i takie osoby, które samodzielnie filetują ryby, pozbywając się tych uciążliwych ości. Jednak i tu czujne oko, nie jest w stanie uchronić cię przed niespodzianką w postaci tego nieprzyjemnego elementu ryby.
Smażenie ryby – Pyszności; Foto: Canva.com
Każdy ma swój własny patent na pozbywanie się ości z ryb. Filetując rybę, z pewnością najczęściej nacinasz ją przy łuku skrzelowym na głębokość kręgosłupa i stopniowo przesuwasz nóż w stronę ogona. Tę czynność, należy również powtórzyć z drugiej strony, oddzielając mięso ryby od kręgosłupa. Filetowanie wymaga staranności i jest jednocześnie czynnością dla cierpliwych. Na szczęście, jest dużo prostsza metoda, która pozwoli ci się pozbyć choćby tych najmniejszych ości. Co, w związku z tym, musisz zrobić, aby filetowanie zakończyło się sukcesem?
Jak pozbyć się ości w rybie?
Jeśli ciągle zadajesz sobie pytanie, jak pozbyć się ości w rybie, to odpowiedź jest bardzo prosta. Wystarczy, iż użyjesz cytryny. Natnij przygotowane filety w pionowe paski o głębokości około 1 mm i skrop je obficie sokiem z cytryny. Wstaw na noc na lodówki. Na następny dzień, po ościach nie będzie najmniejszego śladu. Jak to możliwe? Cytryna rozpuści wszystkie te najmniejsze ości, których mogłeś nie zauważyć.
Wyciskanie cytryny – Pyszności; Foto: Canva.com
W przypadku, gdy akurat nie masz pod ręką cytryny, to dobrze będzie zastosować wrzątek. Wystarczy, iż polejesz nim filet, a ości same oddzielą się od miejsca ryby. Zachowaj jednak ostrożność, by się nie poparzyć. Dobrze będzie również naciąć filety z ryby, po bokach. W kontakcie z rozgrzanym tłuszczem, ości powinny się rozpuścić.
A co powiesz na kotlety z tuńczyka? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: