Kamica żółciowa to bardzo przykra i bolesna dolegliwość polegająca na gromadzeniu się w pęcherzu żółciowym złogów (nazywanych też kamieniami) składających się z substancji znajdujących się w żółci. Uformowanie choćby niewielkich kamyków, może spowodować zatkanie ujścia żółci do przewodu żółciowego. W takiej sytuacji pacjent zaczyna cierpieć na silne ataki bólu nazywane kolką żółciową. Wielu lekarzy uważa, iż jedynym skutecznym sposobem leczenia jest chirurgiczne usunięcie pęcherzyka żółciowego. Choroba ta jest powiązana z intensywnym bólem, a jej leczenie jest bardzo inwazyjne, dlatego warto zawczasu zadbać o jej profilaktykę.
Dlaczego warto włączyć orkisz do diety zapobiegającej kamicy żółciowej?
Jeżeli chcesz podjąć działania i środki zapobiegające kamicy żółciowej, warto pomyśleć o włączeniu do swojej diety orkiszu oraz produktów orkiszowych. Aby zapobiec tworzeniu się złogów zbudowanych z substancji zawartych w żółci, musisz zadbać o odpowiednią dietę. Oto kilka cennych wskazówek, które pomogą Ci wprowadzić w życie profilaktykę kamicy żółciowej:
- Jedz 4 do 5 posiłków każdego dnia.
- Pij przynajmniej 2,5 l wody.
- Nie jedz tłustych, smażonych mięs.
- Ogranicz spożycie tłustej śmietany, jajek na twardo, wędzonek, majonezu, kapusty, warzyw strączkowych (oprócz fasolki szparagowej), frytek, smażonych ziemniaków, placków ziemniaczanych, grzybów, smażonej cebuli, sałatek śledziowych, selerowych i mizerii.
- Staraj się regularnie jeść orkisz i produkty orkiszowe.
Jedzenie orkiszu jest zalecane w profilaktyce kamicy żółciowej, ponieważ ta starożytna odmiana pszenicy jest bogata w tryptofan i fenyloalaninę, czyli naturalne neuroprzekaźniki. Utrzymanie ich na odpowiednim poziomie pomaga usprawnić metabolizm komórek układu nerwowego.
Orkisz zawiera również dużo substancji włóknistych i pęczniejących – między innymi: ligninę, celulozę i pektynę. Dostarczanie ich w codziennej diecie do organizmu ma niebagatelne znaczenie w zapobieganiu i leczeniu kamicy żółciowej, gdyż skutecznie wiążą one cholesterol. Dzięki temu kamienie nie mają odpowiednich warunków, aby powstawać i powiększać się, gdyż to właśnie wytrącanie się z żółci cholesterolu, bilirubiny oraz innych substancji doprowadza do powstawania złogów, czyli kamieni żółciowych.