Olej z owadów zastąpi olej rzepakowy? Naukowcy: Jest bogatym źródłem związków odżywczych
Zdjęcie: Olej z owadów zastąpi olej rzepakowy? Naukowcy: Jest bogatym źródłem związków odżywczych / ShutterStock
Obecnie unijne przepisy zezwalają na wytwarzanie jedzenia z trzech gatunków owadów: chrząszczy, szarańczy wędrownej oraz mącznika młynarka. Jednym z produktów wywarzanych na bazie owadów może być olej. Jak ocenia dr hab. Bartosz Fotschki z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, olej z owadów jest bogatym źródłem związków odżywczych, jego produkcja przyczynia się do zrównoważonego rozwoju oraz ochrony środowiska i wcale nie jest taki nowy. Olej z owadów jadalnych stanowi dobrą alternatywę olejów tradycyjnych – podkreślił.

![Bank zablokował dostęp do Twoich pieniędzy bez ostrzeżenia? To nie awaria systemu. Musisz sprawdzić jedną rzecz [PORADNIK]](https://warszawawpigulce.pl/wp-content/uploads/2025/03/Bank.webp)











