Można powiedzieć, iż przetwory na zimę to część naszej tradycji kulinarnej. Przepisy na smakowite specjały ze świeżych warzyw często są przekazywane z pokolenia na pokolenie i choć uwielbiamy to, co znane, to czasem warto postawić także na coś nowego, jak np. ogórki po watykańsku. Są przyjemnie chrupiące, a przy tym słodkie, a wszystko za sprawą zalewy i obecności rodzynek.
REKLAMA
Zobacz wideo Nowoczesna mizeria bez śmietany. Tak robią ją millenialsi
Ogórki po watykańsku do słoików. Jakie składniki są potrzebne do przygotowania?
Sezon letni, kiedy mamy niemal nieograniczony dostęp do świeżych produktów, to doskonały czas na przygotowanie domowych weków. W tym roku koniecznie wypróbuj przepis na ogórki po watykańsku do słoików. Do przygotowania tego smakowitego specjału będą Ci potrzebne następujące składniki:
5 kg ogórków gruntowych
30 g soli (2 łyżki kuchenne płaskie)
500 ml octu
750 g cukru
500 ml wody
świeży koper (baldachy) - po 1-2 na słoik
rodzynki - po ok. 10 sztuk na słoik
czarny pieprz w ziarnach - po ok. 5 sztuk na słoik
gorczyca w ziarnach - po 1/2 łyżeczki na słoik
czosnek - po 1 ząbku na słoik
Ogórki po watykańsku - przepis krok po kroku. Jak zrobić?
Choć wiele osób uwielbia przygotowywać przetwory na zimę, to nie każdy wie, jak zrobić ogórki po watykańsku. Przepis jest naprawdę prosty. Pamiętaj, aby postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami:
Ogórki dokładnie płuczemy z wszelkich zanieczyszczeń
Warzywa kroimy na 4 części (wzdłuż), a następnie zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny,
Odcedzamy ogórki z nadmiaru płynu
Na dno wyparzonych wcześniej słoików wkładamy koper, rodzynki, gorczycę, pieprz i czosnek, a następnie ciasno układamy kawałki ogórków
Przygotowujemy zalewę: w garnku zagotowujemy ocet, wodę i cukier
Wrzącą zalewę przelewamy do słoików z ogórkami, a następnie szczelnie je zamykamy
Ogórki po watykańsku na zimę: ostatni krok to pasteryzacja. Jak się za to wziąć?
Przygotowane zgodnie z powyższą recepturą ogórki po watykańsku na zimę warto zapasteryzować, aby mieć pewność, iż przetwory nie ulegną zepsuciu. Jak to zrobić?
dno dużego garnka wykładamy bawełnianą ściereczką
układamy słoiki z ogórkami i zalewamy garnek wodą do połowy
doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 30 minut
ostrożnie wyjmujemy słoiki, a następnie zostawiamy je do wystygnięcia
przenosimy słoiki do chłodnego, suchego pomieszczenia
Zobacz też: Lubisz gotować? Ten kuchenny trik to gamechanger. Musisz mieć tylko słoik i czosnek