Ogórki małosolne w trzech odsłonach. Wypróbuj sposoby na chrupiącą przekąskę. Niecierpliwi smakosze pokochają jeden patent

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/vivoo/zdjęcie ilustracyjne


Sezon na ogórki małosolne trwa od końca maja aż do końca sierpnia. Najczęściej ogórki małosolne przygotowywane są w słoiku, woreczku lub dość zapomnianym naczyniu, czyli garnku z kamionki. Po kilku dniach w solance powstaną chrupiące i lekko słone ogórki idealne do letniego obiadu. Zobaczcie, trzy sposoby na idealne ogórki małosolne.

Ogórki małosolne na sucho

Ogórki małosolne z woreczka foliowego to prosty sposób na przygotowanie warzywnej przekąski. Wystarczy zaopatrzyć się w woreczek strunowy lub tradycyjną foliówkę i sznurek do jego przewiązania. Ogórki należy umyć, osuszyć, odciąć końcówki i włożyć do woreczka. Następnie zasypać solą i dodać ulubione przyprawy. Może być to tradycyjny zestaw używany do ogórków w solance. Następnie ogórki trzeba szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki na 5 godzin. Po tym czasie trzeba je wyjąć i położyć na blacie kuchennym na 24 godziny. Ogórki małosolne na gwałtownie są gotowe.

W naszej galerii zebraliśmy sposoby na kiszenie ogórków małosolnych

Ogórki małosolne w słoiku

Najpopularniejsza metoda przygotowania ogórków małosolnych. Ważne, aby słoiki były czyste i wyparzone. Następnie ogórki należy umyć i umieścić w słoikach razem z dodatkami. Wodę należy podgrzać z solą do momentu rozpuszczenia się soli, a następnie odstawić do wystudzenia. Powstałym płynem należy zalać ogórki w słoikach, dokładnie zakręcić i odstawić na 2-3 dni.

Czytaj także: Co zrobić z wodą po kiszonych ogórkach? Nie wylewaj jej! To samo zdrowie. TOP 8 sposobów na wykorzystanie soku z kiszonki

Ogórki małosolne w kamionce

Metodą przekazywaną z pokolenia na pokolenie było kiszenie ogórków małosolnych w kamionkowym naczyniu. Przykrywało się go z wierzchu talerzem i czekało na prawidłowy przebieg fermentacji. W kamionce można zrobić ogórki małosolne na sucho i w zalewie. Jednak częściej powstawały ogórki małosolne w aromatycznej solance. Ogórki małosolne wykonane według tej metody będą gotowe do spożycia już po dwóch dniach.

Ogórki wykonane według każdej z zaproponowanych metod powinny być przechowywane w lodówce, aby nie zakwitła na nich pleśń, ani nie zrobiły się zbyt miękkie pod wpływem ciepła.

Ogórki małosolne w trzech odsłonach. Wypróbuj sposoby na chr...

+5 Zobacz galerię

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału