Odmładza mózg, zmniejsza ryzyko zawału i udaru. Wystarczy garść dziennie

kobieta.interia.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: Żurawina to prawdziwa bomba antyoksydantów i naturalny antybiotyk zwalczający groźne bakterie w organizmie


Żurawina od lat kojarzona jest z leczniczego wpływu na układ moczowy. Kwaśne czerwone owoce polecane były także jako naturalna profilaktyka chorób układu krążenia, a choćby wrzodów żołądka. Nowe badania naukowców sugerują, iż regularne spożywanie żurawiny może przynieść jeszcze jedną zaskakującą korzyść. Okazuje się, iż ten niepozorny owoc odmładza mózg - w zauważalnym stopniu poprawia pamięć i funkcje poznawcze. Naukowcy badają ją pod kątem "naturalnego leku" zmniejszającego ryzyko chorób neurodegradacyjnych. Sprawdź, dlaczego warto włączyć do diety żurawinę.
Idź do oryginalnego materiału